Reasoning Quiz - Square Puzzle for IBPS , RRB, BOM

 Reasoning Quiz Puzzle set for SBI, IBPS and UIICL Exams

Reasoning Quiz


Reasoning Quiz - Square Puzzle for SBI Clerk, SBI PO 




Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E, F, G, and are seating around a square table facing the centre in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides.
(i) A sits second to right of F. F sits in the middle of one of the sides of the table.
(ii) G who does not sit at any of the corners of the table sits second to the right of D.
(iii) Only two people sit between D and B (taken from one side).
(iv) C is not an immediate neighbor of G.
(v) H is sits second to the left of B.
(vi) E is not an immediate neighbor of G or F.

1). Who sits exactly between F and A?
a) B
b) C
c) E
d) H
e) None of these

2). How many persons sit between A and H when counted in anti-clockwise direction from A?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four

3). Four of the following five alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) D
b) F
c) A
d) E
e) G

4). What is the position of F with respected to C?
a) Third to the left
b) Immediate to the right
c) Second to the left
d) Third to the right
e) Immediate to the left

5). What will come in place of question mark (?) based upon the given sitting arrangement?
AE EH HF ?
a) FE
b) HC
c) FD
d) DB
e) FH

Directions (Q. 6-11): Study the following information carefully and answer the given questions.

K, L, M, P, Q, R, S and T are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The one who sit at the four corners faces outside while those who sit in the middle of the sides face the centre of the table. P sits third to the right of S. S faces the centre. Q sits third to the left of M who does not sit in the middle of the sides. Only one person sits between Q and R. R is not an immediate neighbor of M. T faces the centre. K is not an immediate neighbour of R.

6). What is the position of M with respect to L?
a) Third to the right
b) M and L sit diagonally opposite to each other
c) Second to the right
d) Second to the left
e) Fifth to the right

7). Who sits exactly between Q and R?
a) T
b) P
c) K
d) M
e) S and K

8). Which of the following pairs represents the persons seated in the centre of the side. Who face each other?
a) S, Q
b) K, L
c) M, P
d) R, T
e) T, Q

9). Who amongst the following sit between R and K when counted in anti-clockwise direction from K?
a) No one sits between R and K as R and K are immediate neighbor of each other
b) S, P and L
c) P and Q
d) L and R
e) M, S and T

10). If K faces the opposite direction, who would sit to his immediate right?
a) R
b) S
c) P
d) T
e) Q

11). Four of the following five alike in a certain way based on above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) L
b) M
c) K
d) P
e) R

Answer:
1) b)
2) c) 
3) d) 
4) e) 
5) c) 
6) d) 
7) b) 
8) e) 
9) c) 
10) e) 
11) e)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post