Reasoning Quiz(Mixed Questions) - SBI Clerk, SBI PO

Reasoning Mixed Question practice set for SBI, IBPS and UIICL Exams

Reasoning Quiz



Reasoning Quiz - SBI Clerk, SBI PO 

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

In a certain code language ‘student attends class’ is written as ‘chi ki pa’, ‘he is honest student’ is written as ‘din sa chi ta’, ‘teacher teaches in class’ is written as ‘la ja pa ha’ and ‘he is teacher’ is written as ‘din sa ha’.

1. How is ‘student’ written in that code language?
(a) chi
(b) ki
(c) ta
(d) sa
(e) None of these

2. What does ‘ta’ stand for?
(a) he
(b) is
(c) honest
(d) class
(e) None of these

3. Which of the following may be the code for ‘is he in class’?
(a) ja pa din sa
(b) pa ja la ta
(c) chi din sa ja
(d) din sa ki la
(e) None of these

4. What is the code for ‘teaches’?
(a) ha
(b) la
(c) ja
(d) sa
(e) Can’t be determined

5. What is the code for ‘he’?
(a) din
(b) pa
(c) sa
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the question given below: 

Seven persons Swati, Sneha, Seena, Shanu, Sunil, Shiva and Sristi are sitting in a straight line facing north, but not necessarily in the same order. There is only one person between Swati and Seena, and only one person between Sneha and Sristi. Seena sits between Sunil and Sneha. Sristi sits between Shiva and Shanu. Shiva does not sit on the right of Shanu. Swati sits on the left of Sneha but does not sit on the immediate left.

6. How many persons are there between Swati and Shanu?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
(e) None of these

7. Who among the following is on the immediate right of Sneha?
(a) Shanu
(b) Shiva
(c) Sristi
(d) Seena
(e) None of these

8. Which of the following pairs sits at the extreme ends of the row?
(a) Sunil, Swati
(b) Sunil, Sristi
(c) Swati, Shanu
(d) Sneha, Shanu
(e) None of these

9. Who among the following sits third to the right of Sunil?
(a) Shiva
(b) Sneha
(c) Sristi
(d) Shanu
(e) None of these

10. Who among the following sits third to the left of Sneha?
(a) Sristi
(b) Seena
(c) Shanu
(d) Swati
(e) None of these

Directions (Q. 11–15): Read the following information carefully and answer the questions given below:

L, N, P, R, M, Q, T and Y are the members of a committee sitting around a circular table but not facing the centre. Each members has a different zodiac sign, viz Leo, Virgo, Libra, cancer, Aries, Gemini, Pisces and scorpio, but not necessarily in the same order.
T is third to the right of P. The one whose sunsign is Leo is second to the left of the one whose sunsign is Libra. Y’s sunsign is Libra and is sitting exactly between P and L. The one whose sunsign is Pisces sits second to the right of N. The one whose sunsign is Aries is second to the right of the person whose sunsign is Gemini. P sits third to the left of the person whose sunsign is Virgo. Neither Q nor L is the immediate neighbor of N. Q is fourth to the left of L. N’s sunsign is neither Cancer nor Aries. The person whose sunsign is Leo is sitting second to the right of the person whose sunsign is Cancer. R’s sunsign is Leo and is not an immediate neighbor of N.

11). Which of the following is N’s sunsign?
a) Pisces
b) Scorpio
c) Gemini
d) Can’t be determined
e) None of these

12). Who sits third to right of L?
a) P
b) Y
c) R
d) Q
e) None of these

13). What is Y’s position with respect to Q?
a) Third to the left
b) Fourth to the left
c) Second to the right
d) Third to the right
e) Second to the left

14). How many persons are there between P and N?
a) None
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these

15). What is the sunsign of P?
a) Gemini
b) Libra
c) Leo
d) Can’t be determined
e) None of these

Answers
1-5


6-10



6-d
7-b
8-c
9-a
10-d
11). b)
12). e)
13). d)
14). c)
15). a)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post