Dear Readers, Practice Mixed quant quiz for SSC CGL 2016 and Other SSC exams.

1. A wire is in the form of a circle . The radius of the circle is 28 cm. The wire is then moulded to form a square . find the side of the square formed?

A. 44 cmB. 66 cm

C. 22 cm

D. 11 cm

2. A sum of Rs. 2500 amounts to Rs. 3875 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?

A. 12.25%

B. 12%

C. 6%

D. 13.75%

3. What will be the day of the week 15th August, 2010?

A. Sunday

B. Monday

C.Tuesday

D. Friday

4. A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

A. Rs. 8400

B. Rs. 11,900

C. Rs. 13,600

D. Rs. 14,700

5. 40 men can make 60 toys in 8 hours. if 8 men leave the work then how many toys can be made in 12 hours?

A. 56

B. 60

C. 66

D. 72

6.A single discount equivalent to three successive discounts of 5%, 10%, 20% is :

(a) 68. 4%

(b) 35%

(c) 31.6%

(d) 32%

7.On selling an article for Rs. 240, a trader loses 4%. In order to gain 10% he must sell that article for :

(a) Rs. 275

(b)Rs. 340

(c) Rs. 320

(d) Rs.264

8.6% more is gained by selling a coat for Rs. 1425 than by selling it for Rs. 1353. The cost price of the coat is :

(a) Rs. 1000

(b)Rs. 1250

(c) Rs.1500

(d)Rs. 1200

9.ITC sells one product at a profit of 20% another at a loss 20% at the same selling price. What is the loss incurred by ITC?

(a) 1 %

(b) 2 %

(c) 4%

(d) 0%

10.Each of A and B sold their article at Rs. 1818 but A incurred a loss of 10% while B gained by 1%. What is the ratio of cost price of the articles of A to that of B?

(a) 101 : 90

(b) 85 : 89

(c) 81 : 75

(d) None of these

**Answers**

1(A)

Radius of the circle (r) = 28 cm.

Length of the wire (circumference) = 2 pi r = 2 pi 28 = 176 cm

Let side of the square be "a" cm.

Perimeter of square(4a) = Circumference of the circle = 176 cm

or, 4a = 176 cm

or, a = 44 cm

Thus, side of the square is 44 cm.

2(D)

Simple Interest, SI = (3875 - 2500) = Rs.1375

Principal, P = Rs. 2500

Time, T = 4 years

R = ?

R = (100×SI)/PT= (100×1375)/2500×4 = 100×1375/10000=13.75%

3(A)

15th August, 2010 = (2009 years + Period 1.1.2010 to 15.8.2010)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

9 years = (2 leap years + 7 ordinary years) = (2 x 2 + 7 x 1) = 11 odd days 4 odd days.

Jan. Feb. March April May June July Aug.

(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15) = 227 days

So 227 days = (32 weeks + 3 days) 3 odd days.

Total number of odd days = (0 + 0 + 4 + 3) = 7 = 0 odd days.

Given day is Sunday.

4(D)

Let C = x.

Then, B = x + 5000 and A = x + 5000 + 4000 = x + 9000.

So, x + x + 5000 + x + 9000 = 50000

=> 3x = 36000

=> x = 12000

A : B : C = 21000 : 17000 : 12000 = 21 : 17 : 12.

A's share = Rs.(35000 x 21/50) = Rs. 14,700.

5(D)

Here M1 = 40, T1 = 8 hours, W1 = 60 and M2 = 32, T2 = 12, W2 = ?

M1 x T1 x W2 = M2 x T2 x W1

So 40 x 8 x W2 = 32 x 12 x 60

or, W2 = 23040/320 = 72

6.(c)

Reduced price = 100 * 0.95 * 0.90 * 0.80 = 68.40

so Single discount = (100 – 68.4)% = 31. 6%

7.(a)

Let the CP be Rs. x, then SP be 0.96x

so 0.96x = 240

X = 250

Now the new SP = 250 * 1.1 = 275

8.(d) 1435 – 1353 = 72 = 6% of CP

=> CP = 1200

9.(c)

Loss % = ((common gain or loss)/10)^2 %

= (20/10)^2 % = 4%

10.(a)

CP of A = 1818/0.9 = 2020

CP of B = 1818/1.01 = 1800

CP of A/CP of B = 2020/1800 = 101/90