Banking Quiz for SBI,IBPS and RBI Grade B

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.

1. Which of the below acts as the principle regulator in the capital market in India?
A.) IRDA
B.) RBI
C.) SIDBI
D.) SEBI
E.) None of these

2. The security which is a claim on the government and is a secure financial instrument guarantees certainty of both capital and interest is called?
A.) Gilt-Edged Security
B.) Call Money
C.) Treasury Bills
D.) Certificate of Deposits
E.) None of these

3. Banks generally borrow funds from which of the following money markets to meet the mandatory Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) requirements as stipulated by the Central bank?
A.) Notice Money Market
B.) Call Money Market
C.) Bill Market
D.) Money Market
E.) None of these

4. Reserve Bank of India was setup on the recommendations of which of the following commission/committee?
A.) Royal Commission
B.) Hilton Young Commission
C.) Dantwala Committee
D.) D R Mehta Commission

15. The Deposit insurance facility provided by the DICGC is not available for which of the following
A.) LIC
B.) GIC
C.) SIDBI
D.) NBFCs
E.) None of these

6. Self Help Group (SHG) Bank Linkgage programme was first launched by
A.) RRBs
B.) NABARD
C.) SBI
D.) RBI
E.) None of these

7. As part of the Financial Inclusion the following acts as an alternative to the Branch Banking.
A.) Online Banking
B.) Mobile banking
C.) Issuing of ATM Cards
D.) Kiosks
E.)None of these

8. The Know Your Customer (KYC) norms of opening a bank account has been relaxed for the accounts with minimum balance of
A.) Rs.1,00,000/-
B.) Rs.25,000/-
C.) Rs.50,000/-
D.) Rs.75,000/-
E.) None of these

9. The Bank for International Settlements (BIS) which provides the Banking supervision accords is located in which country
A.) England
B.) USA
C.) France
D.) Switzerland
E.) None of these

10. The Capital Market of Indian financial system deals with which of the following funds?
A.) Hedge funds
B.) Short-term funds
C.) Long-term Funds
D.) Government Funds
E.) None of these

Answers
1.D
2.A
3.B
4.B
5.D
6.B
7.B
8.C
9.D
10.C

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post