Quant Mixed Quiz for RBI grade B, SBI and SSC exams

Dear Readers, we are providing quant quiz for SBI PO Mains and RBI grade B officer exam as per latest exam pattern

Quantitative Aptitude

Quant Mixed Quiz for RBI grade B, SBI and SSC exams

1. The average age of two persons is 46 years. 16 years back the ratio between their ages were 1 : 2, then what is the difference between present ages of these two persons?
1) 16 years
2) 20 years
3) 24 years
4) 12 years
5) 8 years

2. In how many different ways can the letters of the word “MOBILE” be arranged?
1) 120
2) 240
3) 360
4) 720
5) 36

3. The population of a city is 480000. It increases by 8% in the first year and decreased by 9% in the second year. What will be the population of city after two years?
1) 565056
2) 471744
3) 518400
4) 481344
5) 523200

4. A train starts from Delhi and reaches Lucknow in 24.5 hours. If it travels the first half of journey at 30 kmph and second half at 40 kmph then what is the total distance it travelled?
1) 750 km
2) 800 km
3) 840 km
4) 900 km
5) 920 km

5. A wall have length 24m and breadth 16m. What will be total cost of painting it from both sides if rate of painting is Rs 8 per square metre?
1) Rs 5696
2) Rs 5856
3) Rs 6032
4) Rs 6144
5) Rs 6272

6. A rectangular park has a concrete footpath running in the middle of the park parallel to the length of the park. The rest of the park is used as a playing ground, which has an area of 253 sq. m. If the width of the path is 4m and the length of the park is greater than its breadth by 8 m. What is the area of the park? (in sq. m.)
(a) 896
(b) 345
(c) 432
(d) 354
(e) 682


7. Mr. Xavier invested a certain amount in Debit and Equity funds in the ratio of 4 : 5 respectively. At the end of one year, he earned a total dividend of 30% on his investment. After one year he reinvested the amount including dividend in the ratio of 6 : 7 in Debt and Equity Funds. If the amount reinvested in Equity Funds was Rs. 94,500/-, what was the original amount invested in Equity Funds?
(a) Rs. 75,000/-
(b) Rs. 81,000/-
(c) Rs. 60,000/-
(d) Rs. 65,000/-
(e) None of these

8. The average weight of a group of 75 women was calculated as 47 kg. It was later discovered that the weight of one of the women was read as 45 kg, whereas her actual weight was 25kg. What is the actual average weight of the group of 75 women? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 46.73 kg
(b) 46.64 kg
(c) 45.96 kg
(d) Cannot be determined
(e) None of these

9. On an IQ test consisting of 250 questions, Jasvinder answered 40% of the first 125 questions correctly. What per cent of the other 125 questions does he need to answer correctly for his grade on the entire exam to be 60%?
(a) 75%
(b) 80%
(c) 60%
(d) Cannot be determined
(e) None of these

10. If the length of a rice field is increased by 20% and the breadth is reduced by 20%, the area of the field will be 192 sq. m. What is the area of the original field?
(a) 184 sq. m.
(b) 196 sq. m.
(c) 204 sq. m.
(d) 225 sq. m.
(e) None of these

Answers
1. 2
Let the present age of these two persons are ‘x’ & ‘y’
(x + y)/2 = 46
x + y = 92
(x - 16)/(y - 16) = 1/2
2x - 32 = y - 16
2x - y = 16

Hence, x = 36 years & y = 56 years
Difference = 56 - 36 = 20

2. 4

Total number of letters is six and their is no repeatation.

So number of arrangements = 6! = 720

3. 2
Population = 480000 * 108/100 * 91/100 = 471744

4. 3
Let the total distance is 'x' km
x/(2 * 30) + x/(2 * 40) = 24.5
x/6 + x/8 = 245
(4x + 3x)/24 = 245
x = (245 * 24)/7 = 840 km

5. 4
Area of wall = 24 × 16 = 384 sqm
Area from both side = 2 × 384 = 768 sqm
Cost of painting = 768 × 8 = 6144





SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post