Quant Quiz- Approximation for SBI PO

Dear Readers, we are providing quiz of approximation as per todays SBI PO Preliminary exam pattern. 

Quantitative Aptitude


Directions (Q.1-5): What approximate value should come in place of question mark (?) in each of the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value).
1).8787÷342×√50=?
a) 185
b) 180
c) 210
d) 215
e) 220

2).∛15628×(201÷8) = (?)²
a) 28
b) 25
c) 31
d) 22
e) 24

3).7/9 of 4011.33+7/11 of 3411.22=?
a) 5210
b) 5280
c) 5210
d) 5290
e) 5260

4).23% of 5783+57% of 8561=?
a) 6460
b) 6210
c) 6230
d) 6420
e) 6630

5).345.01×224.99÷ (11×5) =?
a) 1280
b) 1315
c) 1410
d) 1420
e) 1470

Directions (Q.6-10): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value).

6).5.5% of 225+7.5% of 625-18.6% of 182=?
a) 16
b) 14
c) 19
d) 25
e) 18

7).√2.25+√6.76+√9.61+√10.89-√23.04=?
a) 4
b) 8
c) 7
d) 3
e) 5

8).2.26+3.86+2.96+5.89+? =4.4÷1.1×5.89
a) -7
b) 8
c) 7
d) 9
e) 10

9). (5.96)²+ (7.89)²+ (2.9)²+ (3.1)²= (2.42)²+ (2.68)²+?
a) 105
b) 108
c) 107
d) 106
e) 110

10). (9.1×5.7×6.72×9.5)-(1.9×2.1×3×1.7)= ?
a) 3372
b) 3378
c) 3568
d) 3328
e) 3358

Answers:
1). b)
2). b) 
3). d) 
4).b) 
 5). c) 
6). d) 
7).e) 
 8).d) 
 9).a) 
 10).c)

1). ? =8787÷342×√50=25.7×7=179.9≈180

2). (?)²=∛15628×(201÷8)
(∵∛15628≈ ∛15625≈25) ≈25×25.125≈25×25
∴ ? =√(25×25)=25

3). ? =7/9 of 4011.33+7/11 of 3411.22
≈7/9×4011+7/11×3411
≈3119.66+2170.63
≈3120+2170=5290

4). ? =23% of 5783+57% of 8561
= [(23×5783)÷100] + [(57×8561)÷100]
=1330.09+4879.77≈1330+4880=6210

5). ? =345.01×224.99÷ (11×5) ≈ 345×(225÷55)
=77625÷55=1411≈1410

6). ? =5.5% of 225+7.5% of 625-18.6% of 182
=12.375+46.875-33.852
≈12+47-34=25

7). ? =√2.25+√6.76+√9.61+√10.89-√23.04
=1.5+2.4+3.1+3.3-4.8=10.3-4.8
=10.3-4.8≈10-5=5

8). ? = 4.4÷1.1×5.89-(2.26+3.86+2.96+5.89) = (4×6)-(2+4+3+6) ≈24-15=9

9). (2.42)²+ (2.68)²+? = (5.96)²+ (7.89)²+ (2.9)²+ (3.1)²≈ (6)²+ (8)²+ (3)²+ (3)²
≈36+64+9+9=118
∴ ? = 118 - {(2.42)²+(2.68)²}
= 118 - (5.86+7.18) ≈118-{6+7} =118-13=105

10). ? = (9.1×5.7×6.72×9.5)-(1.9×2.1×1.7×3)≈ 9×6×7×9.5-(2×2×2×3)
≈ 3591-24=3567≈3568



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post