Reasoning Quiz for SBI Mains and RBI

                                   Reasoning Quiz
                                         
                                       Reasoning Quiz for SBI Mains and RBI

Directions (Q.1-5): Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
Input:  25 cool dear 16 20 near open 38 33 bad ice 18
Step I: 18 25 cool dear 20 near open 38 33 bad ice 16
Step II: bad 18 25 dear 20 near open 38 33 ice 16 cool
Step III: 25 bad 18 dear near open 38 33 ice 16 cool 20
Step IV: dear 25 bad 18 near open 38 33 16 cool 20 ice
Step V: 38 dear 25 bad 18 near open 16 cool 20 ice 33
Step VI: near 38 dear 25 bad 18 16 cool 20 ice 33 open
And Step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate step for the given input.
Input: bold 44 south 37 35 he east 54 16 22 town city

1). Which of the following elements is fourth from the right in Step III?
a)    16
b)    35
c)    east
d)    town
e)    None of these

2). Which of the following steps would be the last step but one?
a)    Step V
b)    Step VIII
c)    Step VII
d)    Step VI
e)    None of thee

3). What will be the position of ‘south’ from the left end in Step V?
a)    Seventh
b)    Fifth
c)    Sixth
d)    Third
e)    None of these

4). What is the position of ‘city’ in the last step?
a)    Sixth from the left
b)    Second from the left
c)    Fourth from the right
d)    Fifth from the right
e)    None of these

5). How many elements are there between ‘22’ and ‘town’ in Step IV?
a)    Four
b)    Two
c)    Three
d)    None
e)    None of these

Directions(6-10): Study the information given below to answer these questions.

i. A school held competitions for chess, Table Tennis, Carrom, Kho-Kho and Volleyball during the annual sports week from Monday to Saturday, each game on one day, one day being a rest day.
ii. Carrom competition was held not on the first or on the last day but was held earlier than Table Tennis competition.
iii. Kho-Kho competition was held on the immediate next day of the Table Tennis competition day.
iv. Chess competition was held on the immediate previous day of the rest day.
v. Kho-Kho Competition day and Volleyball competition day a two day gap between them.
vi. Volleyball competition was held on the immediate following day of the rest day.

6). Which of the following was a rest day?
a) Wednesday
b) Tuesday
c) Friday
d) Thursday
e) None of these

7). Kho-Kho and Carrom competition day had a gap of how many days between them?
a) Nil
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these

8). On which day was the Chess competition held?
a) Thursday
b) Friday
c) Monday
d) Wednesday
e) None of these

9).Which of the following is a wrong statement?
a) Carrom competition was held on the immediate previous day of Table Tennis competition.
b) Kho-Kho competition was held on three days after the day on which Volleyball competition was held.
c) There was a gap of three days between the days on which chess and Table Tennis competitions were held.
d) There was a two days’ gap between the rest day and the day on which carom competition was held.
e) None of these

10). Which of the following is the correct statement?
a) Kho-Kho competition was held after Table Tennis completion.
b) Chess competition was held on Thursday.
c) No competition was held on Wednesday.
d) Table Tennis competition was held earlier than chess competition.
e) None of these


Answers
1). d)
2). a)
3). c)
4). d)
5). c)
6). b)
7). e)
8). c)
9). d)
10). a)

Solution:
Directions (1-5):
The machine rearranges two numbers and two words in each alternate step. The lowest number comes at the right and the second lowest number at left. For words: the words are arranged in alphabetical order – first word comes on the left and the next comes on the right. This goes on till the arrangement completes.
Input: bold 44 south 37 35 he east 54 16 22 town city
Step I. 22 bold 44 south 37 35 he east 54 town city 16
Step II. bold 22 44 south 37 35 he east 54 town 16 city.
Step III. 37 bold 22 44 south he east 54 town 16 city 35
Step IV: east 37 bold 22 44 south 54 town 16 city 35 he
Step V: 54 east 37 bold 22 south town 16 city 35 he 44
Step VI: south 54 east 37 bold 22 16 city 35 he 44 town


Day                             Game
Monday                      Chess
Tuesday                      Rest
Wednesday                 Volleyball
Thursday                    Carrom
Friday                        Table Tennis
Saturday                     Kho-Kho

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post