1. A sum of Rs 731 is distributed among A, B and C, such that A receives 25% more than B and B receives 25% less than C. What is C’s share in the amount?

(1) Rs 172

5. (2)

(B+C)'s 1 day work= 1⁄8 ...(i)

(A+B)'s 1 day's work= 1⁄12 ...(ii)

(A+C)'s 1 day's work = 1⁄16 ...(iii)

On adding all these three equations,

2(A+B+C)'s one day's work = 1⁄8 +1⁄12 1⁄16 = (6+4+3)⁄48 =13⁄48

(A+B+C)'s one day's work= 13⁄96

∴A, B and C can complete the work in 96⁄13 =7 5⁄13

6. (3)

Speed of the tractor= distance/ time

=575⁄23 =25kmph

∴speed of bus= 50kmph

∴speed of car= 9⁄5 ×50=90kmph

∴distance covered by the car in 4 hours= 4×90=360km

7. (4)

Work done by the leak in 1 hour = (1⁄2 -3⁄7) = 1⁄14

∴leak will empty the tank in 14 hours.

8. (4)

CP of mixture = (20*2+30*3)⁄2+3 =26

SP of the mixture = 1.1×26=28.6

9.(4)

Let the present ages of Anju and Sandhya be 13x and 17x years

respectively.

∴13x-4⁄17x-4 =11⁄15

=>187x-44=195x-60

=>195x-187x=60-40

=>x=2

∴Required ratio= (13×2+6):(17×2+6)

=4:5

10. (4)

CP of wheat= 30×45=Rs1350

40% of 30kg =12kg

SP of 12kg = 12×50 = Rs 600

For 25% profit, total SP of all the wheat is 1350×125⁄100

=Rs 1687.5

Remaining wheat (30-12) = 18kg Rate of remaining wheat = 1087.5⁄18 ≈Rs60

(1) Rs 172

(2) Rs 200

(3) Rs 262

(3) Rs 262

(4) Rs 272

2. Manoj sold an article for Rs 15000. Had he offered a discount of 10% on the selling price, he would have earned a profit of 8%. What is the selling price?

(1) Rs12,500

2. Manoj sold an article for Rs 15000. Had he offered a discount of 10% on the selling price, he would have earned a profit of 8%. What is the selling price?

(1) Rs12,500

(2) Rs13,500

(3) Rs12,250

(3) Rs12,250

(4) Rs13,250

3. What will be the compound interest accrued on an amount of Rs 10,000 @20p.c.p.a. in two years if the interest is compounded half-yearly?

(1) Rs 4,400

3. What will be the compound interest accrued on an amount of Rs 10,000 @20p.c.p.a. in two years if the interest is compounded half-yearly?

(1) Rs 4,400

(2) Rs 4,600

(3) Rs 4,641

(3) Rs 4,641

(4) Rs 4,680

4. The average weight of 4 men is increased by 3kg when one of them who weighs 120 kg is replaced by another man. What is the weight of the new man?

(1) 125 kg

4. The average weight of 4 men is increased by 3kg when one of them who weighs 120 kg is replaced by another man. What is the weight of the new man?

(1) 125 kg

(2) 150 kg

(3) 122 kg

(3) 122 kg

(4) 132 kg

5. B and C together can complete a piece of work in 8 days. A and B can complete the same work in 12 days and A and C can complete the same work in 16 days. In how many days can A, B and C together can complete the work?

(1) 33⁄9

5. B and C together can complete a piece of work in 8 days. A and B can complete the same work in 12 days and A and C can complete the same work in 16 days. In how many days can A, B and C together can complete the work?

(1) 33⁄9

(2) 75⁄13

(3) 75⁄12

(3) 75⁄12

(4) 35⁄12

6. The average speed of a car is 14⁄5 times the average speed of the bus. A tractor covers 575 km in 23 hours. How much distance the car cover in 4 hours of the speed of the bus is twice the speed of the tractor?

(1) 340 km

6. The average speed of a car is 14⁄5 times the average speed of the bus. A tractor covers 575 km in 23 hours. How much distance the car cover in 4 hours of the speed of the bus is twice the speed of the tractor?

(1) 340 km

(2) 480 km

(3) 360 km

(3) 360 km

(4) 450 km

7. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of the leak, it took 21⁄3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:

(1) 41⁄3 hours

7. A pump can fill a tank with water in 2 hours. Because of the leak, it took 21⁄3 hours to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in:

(1) 41⁄3 hours

(2) 7 hours

(3) 8 hours

(3) 8 hours

(4)14 hours

8. A shopkeeper mixed two verities of rice at Rs. 20/kg and Rs. 30/kg in the ratio 2 : 3 and sell the mixture at 10% profit. Find the price per kg at which he sold the mixture?

(1) Rs. 26

8. A shopkeeper mixed two verities of rice at Rs. 20/kg and Rs. 30/kg in the ratio 2 : 3 and sell the mixture at 10% profit. Find the price per kg at which he sold the mixture?

(1) Rs. 26

(2) Rs. 28.8

(3) Rs. 28

(3) Rs. 28

(4) Rs. 28.6

9. The ratio of the present ages of Anju and Sandhya is 13:17 respectively. Four years ago the ratio of their respective ages was 11:15. What will be the respective ratio of their ages six years hence?

(1) 3:4

9. The ratio of the present ages of Anju and Sandhya is 13:17 respectively. Four years ago the ratio of their respective ages was 11:15. What will be the respective ratio of their ages six years hence?

(1) 3:4

(2) 7:8

(3) 5:4

(3) 5:4

(4) 4:5

10. A shopkeeper bought 30kg of wheat at the rate of Rs45 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs50 per kg. Approximately, at what price per kg should he sell the remaining quantity to make a profit of 25% overall?

(1) Rs 54

10. A shopkeeper bought 30kg of wheat at the rate of Rs45 per kg. He sold 40% of the total quantity at the rate of Rs50 per kg. Approximately, at what price per kg should he sell the remaining quantity to make a profit of 25% overall?

(1) Rs 54

(2) Rs 52

(3) Rs 50

(3) Rs 50

(4) Rs 60

Answers with Explanation:

1. (4)

Let C's share be Rs x.

Then, B gets =0.75 x.

A gets = 1.25×0.75x

x+0.75x+0.9375x=731

2.6875x=731

x=731⁄2.6875 =272

2. (1)

SP=Rs15000

SP after 10% discount= 15000-10%of15000

= 15000-1500=Rs13500

Profit on SP= 8%

CP= 13500⁄108 ×100=Rs 12500

3. (3)

CI=10000[{(11⁄10 )×(11⁄10 )×(11⁄10 )×(11⁄10 )}-1]

4. (4)

If the average is increased by 3 kg, then sum of weights

increases by 3 x 4 = 12 kg .

And this increase in weight is due to the extra weight included

due to the inclusion of new person.

Weight of new man = 120 + 12 = 132 kg.

Answers with Explanation:

1. (4)

Let C's share be Rs x.

Then, B gets =0.75 x.

A gets = 1.25×0.75x

x+0.75x+0.9375x=731

2.6875x=731

x=731⁄2.6875 =272

2. (1)

SP=Rs15000

SP after 10% discount= 15000-10%of15000

= 15000-1500=Rs13500

Profit on SP= 8%

CP= 13500⁄108 ×100=Rs 12500

3. (3)

CI=10000[{(11⁄10 )×(11⁄10 )×(11⁄10 )×(11⁄10 )}-1]

4. (4)

If the average is increased by 3 kg, then sum of weights

increases by 3 x 4 = 12 kg .

And this increase in weight is due to the extra weight included

due to the inclusion of new person.

Weight of new man = 120 + 12 = 132 kg.

5. (2)

(B+C)'s 1 day work= 1⁄8 ...(i)

(A+B)'s 1 day's work= 1⁄12 ...(ii)

(A+C)'s 1 day's work = 1⁄16 ...(iii)

On adding all these three equations,

2(A+B+C)'s one day's work = 1⁄8 +1⁄12 1⁄16 = (6+4+3)⁄48 =13⁄48

(A+B+C)'s one day's work= 13⁄96

∴A, B and C can complete the work in 96⁄13 =7 5⁄13

6. (3)

Speed of the tractor= distance/ time

=575⁄23 =25kmph

∴speed of bus= 50kmph

∴speed of car= 9⁄5 ×50=90kmph

∴distance covered by the car in 4 hours= 4×90=360km

7. (4)

Work done by the leak in 1 hour = (1⁄2 -3⁄7) = 1⁄14

∴leak will empty the tank in 14 hours.

8. (4)

CP of mixture = (20*2+30*3)⁄2+3 =26

SP of the mixture = 1.1×26=28.6

9.(4)

Let the present ages of Anju and Sandhya be 13x and 17x years

respectively.

∴13x-4⁄17x-4 =11⁄15

=>187x-44=195x-60

=>195x-187x=60-40

=>x=2

∴Required ratio= (13×2+6):(17×2+6)

=4:5

10. (4)

CP of wheat= 30×45=Rs1350

40% of 30kg =12kg

SP of 12kg = 12×50 = Rs 600

For 25% profit, total SP of all the wheat is 1350×125⁄100

=Rs 1687.5

Remaining wheat (30-12) = 18kg Rate of remaining wheat = 1087.5⁄18 ≈Rs60