English Mixed Quiz for Bank and SSC

Dear Bank Aspirants we are providing practice English questions set for RBI, IBPS exam. Try to solve these  Questions and share time taken to solve these Mixed Questions and share your attempt.

English Questions- phrase replacement

In English section  Comprehension, Cloze test, Fill in the Blanks , rearrangement, spotting errors play important role in  exam
Directions (1-5): Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold.

1. Delayed
(a) Perturbed
(b) Popularised
(c) Expedited
(d) Stabilised
(e) Repressed

2. Dormant
(a) Emaciated
(b) Pertinent
(c) Cornered
(d) Rejected
(e) Active

3. Subversion
(a) Compliance
(b) Sanity
(c) Popularity
(d) Destabilisation
(e) Clarity

4. Embrace
(a) Contradict
(b) Disobey
(c) Curtail
(d) Reject
(e) Obscure

5. Myriad
(a) Trivial
(b) Difficult
(c) Few
(d) Effortless
(e) Countless

Directions (Q. 6-10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

6. There is no __________ the fact that a man of knowledge _________ great power.
(a) justifying, acknowledges
(b) clarifying, exhibits
(c) advocating, projects
(d) denying, wields
(e) proclaiming, develops

7. The _________ of opinion which emerged at a recently concluded seminar was that the problem of dowry cannot be ___________ unless the law against it is made more stringent.
(a) divergence, managed
(b) sympathy, projected
(c) consensus, tackled
(d) similarity, curbed
(e) convergence, appreciated

8. Leisure must be spent carefully and __________ only, otherwise the devil will take the ________ of you.
(a) positively, care
(b) constructively, better
(c) pro-actively, though
(d) objectively, energy
(e) purposefully, measure

9. Nothing is impossible in the world of politics. States which were _________ foes and had their deadly missiles pointed at each other find themselves ________ in military alliances.
(a) implacable, partners
(b) intense, joining
(c) deadly, approaching
(d) known, soliciting
(e) enviable, grouping

10. ________ of whether leaders are born or made, it is _________ clear that leaders are not like other people.
(a) Pursuant, manifestly
(b) Sequel, amply
(c) Regardless, unequivocally
(d) Instead, purely
(e) In spite, normally

Answers
1-c
2-e
3-a
4-d
5-c
6-d
7-c
8-b
9-a
10-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post