Direct and Indirect Quiz

Dear EGA'ians we are presenting Direct and indirect quiz for SSC CGL Mains Exam and other competitive exams

Directions :-(1-10) In Question, a sentence has been given in Direct/Indirect from. Out of the four alternatives suggested, select one which best expresses the same sentence in Indirect /Direct form.

1. “What did you eat for breakfast today ?” the doctor asked the patient.
(A) The doctor asked the patient whether he had eaten breakfast that day
(B) The doctor asked the patient what he had eaten for breakfast that day
(C) The doctor asked the patient whether he has eaten breakfast that day
(D) The doctor asked the patient whether he was eaten breakfast that day
2. The employer said to him, “I shall pay your wages tomorrow.”
(A) The employer said that he shall pay your wages the next day
(B) The employer told him that he would pay his wages the next day
(C) The employer said that I shall pay my wages the next day
(D) The employer said that he shall pay his wages the next day

3. “Why are you looking through the key hole ?” I said.
(A) I asked him why he was looking through the key hole
(B) I said to him why he is looking through the key hole
(C) I said to him that way he was looking through the key hole
(D) I asked you why you are looking through the key hole

4. “How cruel the boss is!” said the clerk.
(A) The clerk said that the boss was very cruel
(B) The clerk said that the boss is very cruel
(C) The clerk exclaimed that the boss was very cruel
(D) The clerk exclaimed that the boss is very cruel

5. My husband said to me, “Wait for me outside.”
(A) My husband told me to wait for him outside
(B) My husband said that I have to wait for him outside
(C) My husband wanted me to wait for him only outside
(D) My husband angrily asked me to wait outside

6. “Please could you tell me the way ?” he said.
(A) He asked me please could I tell him the way
(B) He asked me to please tell him the way
(C) He requested me to tell him the way, please
(D) He requested me to tell him the way

7. They said to him, “we will destroy your homestead”.
(A) They said to him they will destroy his homestead
(B) They told him they would destroy their homestead
(C) They told him that they can destroy his homestead
(D) They told him that they would destroy his homestead

8. “You can phone from my office,” he said.
(A) He said that he could phone from his office
(B) He said you could phone from his office
(C) He said that I can phone from your office
(D) He said I can phone from my office

9. “Please sit down,” he said.
(A) He asked her to sit down
(B) He said that she could sit down
(C) He told her that sit down
(D) He said her to sit down

10. Keats wrote “a thing of beauty is a joy forever”.
(A) Keats wrote that a thing of beauty is a joy forever
(B) Keats wrote that a thing of beauty was a joy forever
(C) A thing of beauty was a joy forever is written by Keats
(D) Keats has written that a beautiful thing is always joyful

Answers:-
1.B
2.B
3.A
4.C
5.A
6.B
7.D
8.A
9.A
10.A

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post