Important History Questions for SSC CHSL

Dear SSC Aspirants, practice History questions for upcoming SSC 10+2 Exam and Other exams.


1. In 1930, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience Movement from
(a) Wardha
(b) Sevagram
(c) Sabarmati
(d) Dandi

2. In which of the following satyagraha compaigns, Gandhiji did not participate directly?
(a) Rajkot Satyagraha
(b) Non-Cooperation Movement
(c) Kheda Satyagraha
(d) Vaikom Satyagraha

3. The main exponent of the theory of Drain of Wealth was
(a) RC Dutt
(b) Dadabhai Naoroji
(c) DR Gadoil
(d) Karl Marx

4. The programme of Swadeshi and Boycott against the partition of Bengal was visualised by
(a) Surendra Nath Bennerjee
(b) BC Pal
(c) Aurobindo Ghose
(d) Rash Behari Bose

5. Who is regarded as ‘the Mother of the Indian Revolution’?
(a) Rani Lakshmi Bai
(b) Sarojini Naidu
(c) Madam Bhikaji Cama
(d) Priti Lata Waddedar

6. Madam Bhikaji Cama unfolded the National Flag of India in 1907 at
(a) India House,London
(b) International Socialist Congress Stuttgart
(c) Vande Mataram Office at San Francisco
(d) Indian Workers Meet Vancouver

7. The leader of the Anusilan Samiti was
(a) Barindra Kumar Ghosh
(b) Pulin Das
(c) Kanai Lal Dutta
(d) Prafulla Chaki

8. The Lucknow Session of INC and the Lucknow Pact (1916) were significant on account of
(a) unity between the Moderates and the Extremists with the return of the Extremists to the Congress
(b) the pact between the Congress and Muslim League
(c) Both (a) and (b) above
(d) the beginning of the tide of Indian Nationalism

9. The idea of starting a Home Rule League in 1915 was first propounded by
(a) B G Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Annie Besant
(d) Both (a) and (b) above

10. The Home Rule Movement was aimed at
(a) complete independence for India
(b) complete autonomy to India
(c) self-government for India within the British Commonwealth
(d) larger participation of Indians in India’s administration

Answers:
1. c
2. a
3. b
4. c
5. c
6. b
7. a
8. c
9. c
10. c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post