Banking Awareness Quiz for IBPS PO Mains

Banking Awareness Quiz for IBPS PO Mains, RRB PO and other Bank exams


1. Axis Bank has tied up with which payments company to operate its Unified Payments Interface (UPI) enabled app?
A) PayU
B) Paytm
C) Freecharge
D) Mobikwik
E) Oxigen

2. Yes Bank in August rolled out which facility under its ‘Yes We Care’ initiative?
A) 2 months leave for new father
B) 6 months leave for pregnant women
C) work for home
D) adoption leave
E) None of these

3. Kotak Mahindra Bank has enabled which of the following banks online shopping portal on its mobile banking app to provide seamless shopping experience for its customers?
A) Flipkart
B) Snapdeal
C) Amazon India
D) Ebay India
E) Mytra

4. The Reserve Bank of India will transfer how much surplus to the government for FY’16 as dividend?
A) Rs 68876 crore
B) Rs 65885 crore
C) Rs 75876 crore
D) Rs 65876 crore
E) Rs 65776 crore

5. Recently RBI has made necessary to have certification for bank employees involved in specialised jobs. The deadline to get this certification is
A) April 1, 2017
B) April 1, 2018
C) January 1, 2018
D) January 1, 2017
E) July 1, 2017

6. In which of the following conversion the investors enjoy the same status as ordinary shareholders of the company?

A. Secured Debentures
B. Partly Convertible Debentures (PCD)
C. Fully convertible Debentures (FCD)
D. Optionally Convertible Debentures (OCD)
E. Unsecured Debentures

7. Under ______ debentures, if the issuer fails on payment of either the principal or interest amount, his assets can be sold to repay the liability to the investors
A. Secured Debentures
B. Partly Convertible Debentures (PCD)
C. Fully convertible Debentures (FCD)
D. Optionally Convertible Debentures (OCD)
E. Unsecured Debentures

8. A part of debt instruments that are converted into Equity shares in the future at notice of the issuer is called _________
A. Secured Debentures
B. Partly Convertible Debentures (PCD)
C. Fully convertible Debentures (FCD)
D. Optionally Convertible Debentures (OCD)
E. Unsecured Debentures

9. Who among the following are institutional investors in the Indian Debt Market?
A. Banks
B. Mutual funds
C. Foreign investors (FIIs)
D. Trusts
E. All of the Above

10. Who among the following regulates the Indian Corporate Debt Market?
A. RBI
B. NABARD
C. SIDBI
D. SEBI
E. None of the Above


Answers
1-c
2-d
3-a
4-d
5-b
6-c
7-a
8-b
9-e
10-d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post