Important Science Questions for SSC CHSL set-5

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for ssc exams.




1.Which of the following is used in beauty parlours for hair setting?
A.Phosphorus
B.Sulphur
C.Chlorine
D.Silicon

2.Which of the following is a non-metal that remains liquid in room temperature?
A.Bromine
B.Chlorine
C.Helium
D.Phosphorus

3.From which mineral is radium obtained —
A.Limestone
B.Haematite
C.Pitchblende
D.Rutile

4.What is laughing gas?
A.Carbon dioxide
B.Sulphur dioxide
C.Nitrogen Dioxide
D.Nitrous oxide

5.Which of the following is used as a material for making protective windows in space probes?
A.Steel
B.Graphite
C.Tungsten
D.Diamond

6.Which form of phosphorus is used in safety metals?
A.Red Phosphorus
B.White Phosphorus
C.Yellow Phosphorus
D.Black Phosphorous

7.Stainless steel is an alloy of —
A.Iron, Carbon and Nickel
B.Iron and Manganese
C.Iron, Chromium and Zinc
D.Iron, Chromium and Nickel

8.Which of the following is not correctly matched?
A.Galena : Lead Sulphide
B.Green vitriol : Copper sulphate
C.Plaster of Paris : Calcium sulphate
D.Calomel : Mercurous Chloride

9.Which of the following metals forms an amalgam with other metals?
A.Lead
B.Tin
C.Zinc
D.Mercury

10. Which of the following is not an ore of Aluminium?
A.Felsper
B.Bauxite
C.Cryolite
D.Azurite

Answers
1. B 
2. A
3. C 
4. D
5. D 
6. A 
7. D 
8. B 
9. D
10.D

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post