Important Science Questions for SSC CHSL set-4

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for ssc exams.




1: The liquid will conduct electric current in a circuit when the vessel is filled with _________.
A.distilled water
B.salt solution
C.air
D.helium

2: Which of the following substance is not a good conductor of electricity?
A.copper
B.aluminium
C.rubber
D.mercury

3: The decomposition of liquid compound on passing an electric current though it is known as ______
A.electroplating
B.electrolysis
C.magnetic effect
D.electro-resistivity

4: The glowing of filament bulb is due to
A.heating effect of electric current
B.physical effect of electric current
C.magnetic effect of electric current
D.chemical effect of electric current

5: In a LED, the longer lead/leg is connected to ____________
A.positive terminal of the battery
B.negative terminal of the battery
C.either positive of negative terminal of the battery
D.none of these

6: Most liquids that conduct electricity are solutions of ____________
A.acids
B.bases
C.salts
D.all of these

7: Name the chemist who showed bubbles of oxygen and hydrogen are produced when electric current passes through water.
A.William Nicholson
B.William Harvey
C.Luigi Galvani
D.Alessandro Volta

8: Pure water is a good conductor of electricity. The statement is
A.Always true.
B.false
C.Sometimes true.
D.none of these

9: To prevent iron from corrosion it is electroplated with __________
A.aluminium
B.copper
C.oxygen
D.zinc

10: The whole apparatus of electrodes, electrolytes and vessel containing them is called _____
A.thermometer
B.electrometer
C.voltmeter
D.ammeter

Answers
1-B
2-C
3-B
4-A
5-A
6-D
7-A
8-B
9-D
10-C

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post