Important Science Questions for SSC CHSL set-3

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for ssc exams.




1. White vitriol is —
A.FeSO4
B.ZnSO4
C.MgSO4
D.CuSO4

2. C.T. Scanning uses —
A.Ultrasound waves
B.Gamma rays
C.X-rays
D.None of the above

3.Chemically ‘speropolenin’ is a / an —
A.co-polymer of carotenoid and fatty acid
B.Carbohydrate
C.Propene
D.Lactic acid

4.A mixture of salt and sand can be separated by —
A.Sublimation
B.Dissolving water
C.Gravity separation
D.Dry distillation

5.Saponification involves the hydrolysis of fats and oils by —
A.water
B.washing soda
C.stearic acid
D.caustic soda

6.Photo-synthesis is a/ an —
A.exothermic process
B.endothermic process
C.a neutral process
D.a thermostatic process

7.Which of the following is a physical change?
A.oxidation
B.reduction
C.sublimation
D.decomposition

8.Which of the following is not a chemical reaction?
A.Burningof paper
B.Digestion of food
C.Conversion of water into steam
D.Burning of coal

9.Which of the following is a chemical change?
A.Rusting of iron
B.Tempering of iron
C.Melting of iron
D.Bending of iron

10.Photoelectric effect was discovered by —
A.Einstein
B.Hertz
C.Bohr
D.Plank

Answers
1. B
2. C
3. A
4. B
5. D
6. B
7. C
8. C
9. A
10. B

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post