SSC English- Idioms and Phrases

Practice Idioms and Phrases quiz for SSC CGL Mains exam, SSC 10+2 exam based on previous paper questions

                                               



Directions (1-10): Each of the following idioms/phrases has four responses. Tick mark the response which gives the correct meaning of the idiom/phrase.

1. Fish in troubled waters
(a) fishing in floods
(b) getting undue advantage
(c) to try to gain something by taking advantage of a confused or troubled situation
(d) fishing bravely

2. Make hay while the sun shines
(a) use the sunshine
(b) make dry hay
(c) be active during the day
(d) make maximum use of a given opportunity

3. The last straw
(a) the decisive act in causing destruction
(b) the end result
(c) the final act
(d) the closing of harvest

4. The bank upon
(a) to hope
(b) to depend
(c) to evolve
(d) to harness

5. Spill the beans
(a) blurt out the truth
(b) cause wastage
(c) influence adversely
(d) throw away something

6. Need of the hour
(a) necessity
(b) the most essential requirement
(c) the requirement of a given time
(d) necessary remedy

7. Keeping one’s fingers crossed
(a) waiting for positive as well as negative results
(b) adopting acrimony
(c) looking for something
(d) doing acrobatics

8. Toe the line
(a) follow
(b) attempt
(c) ignore
(d) adopt the negative posture

9. Boot licking
(a) requesting
(b) shameless flattery
(c) emulating
(d) influencing

10. Mud slinging
(a) laying blame
(b) giving pain
(c) accusing someone
(d) making slanderous accusations

Answers
1. Ans.(c)
Sol. Fish in troubled waters- to involve oneself in a difficult, confused, or dangerous situation, especially with a view to gaining an advantage.

2. Ans.(d)
Sol. Make hay while the sun shines- If you have an opportunity to do something, do it before the opportunity expires.

3. Ans.(a)
Sol. The last straw- a further difficulty or annoyance, typically minor in itself but coming on top of a series of difficulties, that makes a situation unbearable.

4. Ans.(b)
Sol. bank on something- to depend on something

5. Ans.(a)
Sol. Spill the beans-reveal secret information unintentionally or indiscreetly.

6. Ans.(c)
Sol. Need of the hour- at a time when someone needs help very much

7. Ans.(a)
Sol. Keeping one’s fingers crossed- to wish for luck for someone or something, sometimes by actually crossing one's fingers; to hope for a good outcome for someone or something.

8. Ans.(a)
Sol. Toe the line- accept the authority, policies, or principles of a particular group, especially unwillingly.

9. Ans.(b)
Sol. Boot licking- behave obsequiously towards someone in order to gain favour.

10. Ans.(d)
Sol. mud-slinging- the use of insults and accusations, especially unjust ones, with the aim of damaging the reputation of an opponent.

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post