Banking Awareness Quiz for IBPS, India Post

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Banking Awareness Quiz for IBPS PO, Clerk, SBI PO,Clerk, IBPS RRB PO, Clerk, RBI Assistant, NIACL, India Post and Other competitive exams.


1). Who is issuing license to perform insurance business by banks
a) RBI
b) IRDA
c) SEBI
d) Central government
e) LIC

2). Now a bank can enter in the field of insurance sector. To enter in the field of insurance the minimum net worth of a bank should be
a) Rs 200 Crores
b) Rs 500 Crores
c) Rs 100 Crores
d) Rs 50 Crores
e) No such requirement

3). When banks are undertaking the business of bancassurance, they attract supervision of
a) Central govt.
b) SEBIX
c) RBI
d) IRDAVI
e) None of these

4). The banks included in 2nd schedule of are known as scheduled banks
a) Banking Regulation Act
b) Reserve Bank of India Act
c) Negotiable Instrument Act
d) Banking (Acquisition & Transfer of Properties)Act
e) Banking Companies Act

5). The scheduled commercial banks must have paid up capital & reserves not less than
a) Rs 5.00 Lakh
b) Rs 50.00 Lakh
c) Rs 10.00 Lakh
d) Rs 100.00 Lakh
e) Rs 500.00 Lakh

6. RBI was established on _______________?
a) April 21st,1940
b) April 20st,1943
c) April 22nd,1947
d) April 1st,1935
e) None of these

7). Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
a) RTGS
b) ECS
c) NEFT
d) None of these
e) All of these

8).______referring to the purchase of assets in the rest of the world, which allows control over that assets.
a) Commercial Borrowings
b) Foreign Indirect Investment
c) Portfolio Investment
d) Foreign Direct Investment
e) None of these

9). Out of 27 Public Sector Banks (PSBs), Govt of India controls 22 banks through majority holding and which of the following state-run entities holds majority stake in the remaining 5 banks?

a) LIC
b) SIDBI
c) NABARD
d) SBI
e) Other than those given as options

10). Which of the following is NOT a KYC requirement while opening a bank account?
a) A proof of identity
b) A proof of address
c) A proof of income
d) A recent photograph
e) None of these

Answer
1).b)
2).b)
3).d)
4).b)
5).a)
6)d
7)b
8)d
9)d
10)c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post