General Awareness Quiz for RRB NTPC CBT stage-2 exam

Dear Readers, Practice General Awareness Quiz for RRB NTPC CBT stage-2 exam .


1. Who was the first Portuguese Viceroy in India?
(a) Diaz
(b) Vasco da Gama
(c) Francisco de Almeida
(d) Albuquerque

2. Which one of the following is a water soluble vitamin?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin D
(d) Vitamin K

3. Who were the first Europeans to set up sea trade centres in India?
(a) The English
(b) The French
(c) The Portuguese
(d) The Dutch

4. Which English Governor of East India Company in India was expelled by Aurangzeb?
(a) Aungier
(b) Sir John Child
(c) Sir John Gayer
(d) Sir Nicholas Waite

5. With regard to union government, consider the following statements:
1. The ministries /departments of government of India are created by the PM on the advice of counsel of Ministers.
2. Each of the Ministries is assigned to a minister by the president on the advice of PM.
3. The administrative head of the cabinet secretariat is also the ex-officio chairman of the civil services Board
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

6. Who coined the term ‘Hindu rate of growth’ for Indian Economy ?
(a) A. K. Sen
(b) Kirit S. Parikh
(c) aj Krishna
(d) Montek Singh Ahluwalia

7.GDP at factor cost is :
(a) GDP minus indirect taxes plus subsidies
(b) GNP minus depreciation allowances
(c) NNP plus depreciation allowances
(d) GDP minus subsidies plus indirect taxes

8. Clouds usually form when
(a) air temperature reaches the dew point
(b) evaporation has warmed the surrounding air
(c) relative humidity is 0%
(d) condensation nuclei have been removed from the air

9. Life span of WBC is approximately
(a) 48 days
(b) 20 days
(c) 120 days
(d) 100 days

10. Death of tissue or cell inside living body is
(a) neutrophilia
(b) nephrosis
(c) neurosis
(d) neoplesia

Answer
1-c
2-b
3-c
4-b
5-b
6-c
7-a
8-a
9-a
10-a

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post