Important Science Questions for SSC CHSL, Railway Exams set-7

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for ssc exams based on latest exam pattern and ssc previous years questions





1.Stars twinkle but planets do not twinkle because—
(a) they emit light of a constant intensity
(b) their distance from the earth does not change with time
(c) they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
(d) they are nearer to the earth and hence we receive a greater amount of light and therefore minor variations in intensity are not noticeable
2.Which of the following is not true about X-rays?
(a) have low penetrating power
(b) travel with the speed of light
(c) Can be reflected or refracted
(d) can affect photographic plates

3.Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by industrial effluents?
(a) Parthenium
(b) Elephant grass
(c) Water hycinth
(d) Mogar grass

4.Sullage water is ______
(a) Waste water released from kitchen
(b) waste water released from toilets
(c) waste water released from factories
(d) waste water released from hospitals

5.The most pure form of carbon among the options is
(a) Anthracite
(b) Lampblack
(c) Graphite
(d) Wood Charcoal

6.Silver gets corroded due to ________________ in air.
(a) Oxygen
(b) Hydrogen Sulphide
(c) Carbon dioxide
(d) Nitrogen

7.Which of the following is a radioactive element?
(a) Cobalt
(b) Uranium
(c) Argon
(d) Chromium

8.Which of the digestive organs contains acid?
(a) Stomach
(b) Small intestine
(c) Appendix
(d) Colon

9.Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?
(a) Cotton
(b) Jute
(c) Wool
(d) Silk

10.Purpose of an optical filter is to : ________
(a) reflect lights of different colours
(b) dispense light into component colours
(c) refract light of different colours
(d) transmit or absorb light of different colours


Answers
1-d
2-a
3-a
4-a
5-c
6-b
7-b
8-a
9-d
10-d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post