Puzzles for IBPS RRB Mains, NIACL, India Post

Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

                                  

Balachandra, Dharmendra, Harmendra, Jitendra, Mahendra, Ravindra, Virendra and Yogendra live on 8 different floors of buildings but not necessarily in the same order. The lower most floor of the building numbered 1, the one above that is numbered 2 and so on. Each of them lives on a different floor also likes a different mobiles – Samsung, Apple, Microsoft, LG, Lenovo, Xiaomi, Micromax and Oppo.
The one who likes Lenovo lives on an even numbered floor. Only 3 people live between the one who likes Lenovo and Harmendra. Only 2 people live between Harmendra and Jitendra. Jitendra does not live on the lowermost floor. Only 3 people live between Jitendra and the one who likes Xiaomi. Mahendra lives immediately above Balachandra. Mahendra lives on an even numbered floor. Balachandra does not like Xiaomi. Balachandra lives in neither on the floor 3 nor 5. Only 2 people live between Balachandra and the one who likes Micromax. Only one person lives between the one who likes Micromax and Apple. Dharmendra lives immediately above Virendra. Only one person lives between Virendra and the one who likes LG. The one who likes Microsoft lives on immediately above the one who likes Samsung. Ravindra does not like Lenovo, Balachandra does not like Apple.

1). Which of the following pair is correct?
a) Ravindra - Apple
b) Jitendra-Oppo
c) Virendra- Lenovo
d) Balachandra – Micromax
e) Mahendra-Microsoft

2). Which of the following mobile does Yogendra likes?
a) Xiaomi
b) Lenovo
c) LG
d) Microsoft
e) None of these

3). Who lives below the person one who likes LG?
a) Ravindra
b) Yogendra
c) Dharmendra
d) Harmendra
e) None of these

4). Jitendra lives on which of the following floor numbers?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 6
e) None of these

5). Who among the following likes Xiaomi?
a) Yogendra
b) Mahendra
c) Harmendra
d) Ravindra
e) None of these

Directions (Q. 6–10): Read the following information carefully and answer the questions which follow.

Eight persons – Balan, Balbir, Baldev, Balwant, Bansi, Barun, Bashir and Bimal – are sitting around a circular table facing away from the centre, Each of them likes a movie of a different actor, viz Rajnikanth, Amitabh Bachchan, Mohan Lal, Mammooty, Kamal Haasan, Amir Khan, Chiranjeevi and Mahesh Babu, but not necessarily in the same order. Balan, who likes Mammooty, sits third to the right of Bansi. The one who likes Mahesh Babu sits second to the left of Balwant, who likes the movie of Rajnikanth. Baldev, who likes Amitabh Bachchan, sits between the persons who like Amir Khan and Mahesh Babu. Balwant sits second to the left of Balbir, who cannot sit adjacent to Bansi. Bashir likes Chiranjeevi and sits second to the right of Bimal, who likes Mohan Lal.

6). What is the position of Balwant with respect to the person who likes the movie of Amitabh Bachchan?
a) Third to the left
b) Third to the right
c) Second to the right
d) Fifth to the right
e) Fourth to the left

7). Which of the following combinations is definitely true?
a) Balan – Mahesh Babu
b) Bimal – Rajnikanth
c) Bansi – Chiranjeevi
d) Barun –Mammooty
e) Balbir – Kamal Haasan

8). How many persons are sitting between Bansi and the person who likes the movie acted by Mammooty (if counted from Bansi in clockwise direction)?
a) One
b) Two
c) Three
d) None
e) More than three

9). Who likes the movie of Amir Khan?
a) Balbir
b) Balwant
c) Bansi
d) Barun
e) Bimal

10). Balwant is related to ‘Mahesh Babu’ and Bashir is related to Mohan Lal. In the same way, Barun is related to whom among the following?
a) Rajnikanth
b) Amir Khan
c) Chiranjeevi
d) Amitabh Bachchan
e) Mammooty

Answers
1)e
2)b
3)c
4)a
5)d
6)b
7)e
8)b
9)c
10)b

Solution 1-5



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post