Quant Quiz- Data Interpretation for Railways, SSC CHSL Set-11

Dear Readers, We are providing you a Quant Quiz for  SSC CGL Mains, SSC CHSL, Railway exams based on previous papers.

Directions (1-5): Study the following graphs carefully to answer these questions. 


Production (In lakh tons) of six units of a company 2001 and 2002


Q1. What is the average production of all the units (in Lakh tons) for the year 2002?    


(a) 89
(b) 92
(c) 87
(d) 95


 Q2. Average production of three units A, B and C in 2001 is what per cent of the average production of units D, E and F in 2002? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 109.43
(b) 90.37
(c) 91.38
(d) 106.43 

Q3. What is the ratio of total production for two years together for unit B to that for C?  
(a) 17: 13
(b) 13: 17
(c) 11: 13 
(d) None of these 

Q4. Total production for two years together by unit F is what per cent of the total production of the two year together by unit D? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 79.49
(b) 78.49
(c) 78.47
(d) 79.29

Q5. What is the total production of units C, D and E together for both the years? (in lakh tons)
(a) 495
(b) 595
(c) 545
(d) 515

Directions (6-10): Study the following pie-chart carefully to answer the questions. 
Total number of passengers in six different trains = 4800 percentage-wise distribution of passengers


Q6. What was the average number of passengers travelling in Train A, Train C and Train F together?
(a) 816
(b) 826
(c) 824
(d) 812

Q7. If the cost of one ticket is Rs. 124, what is the total amount paid by passengers of Train B? (Assuming all the passengers purchased tickets and cost of each ticket is equal)  
(a) Rs. 53,658
(b) Rs. 53,568
(c) Rs. 53,558
(d) Rs. 53,468

Q8. The number of passengers in Train E is approximately what percentage of the total number of passengers in Train B and Train D together?
(a) 63
(b) 69
(c) 75
(d) 54
  
Q9. What is the difference between the number of passengers in Train C and the number of passengers in Train A?   
(a) 280
(b) 250
(c) 230
(d) None of these 
                                                                                                                                                                        
Q10. What is the total number of passengers in Train D, Train E and Train F together?
(a) 2796
(b) 3225
(c) 2976
(d) 3125

Answers
1-
2-
3-
3. Ans.(d)
Sol. Total production by unit B in 2001 and 2002 together 
= (75 + 60) = 135 lakh tons 
Total production by unit C in 2001 and 2002 together = (100 + 110) = 210 Lakh tons 
∴ Required ratio = (135: 210) = 9: 14.
4-
5-
5. Ans.(b)
Sol. Required total production 
= (100 + 110 + 95 + 100 + 85 + 105) = 595 Lakh tons
6-
7-
8-
9-
10-


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post