Quant Quiz for IBPS Clerk Mains, NIACL, India Post

Practice Quant Quiz for IBPS Clerk Mains, NIACL, India Post.

                          

Directions (Q. 1-5): What should come in the place of question mark (?) in the following questions?

1). 7^3 * √7 * 3√7 * ÷ 7 ÷ 3√(√7) = (7)^?
a) 5/6
b) 5/3
c) 7/6
d) 8/3
e) 7/3

2). 8/15 of 3/17 of 12/13 of 15470 = ?
a) 1242
b) 1344
c) 1464
d) 1504
e) 1624

3). 136% of 105 – 84% of 165 = ?
a) 4.2
b) 5.7
c) 6.4
d) 7.8
e) 8.6

4). 22.222 + 2220.2 + 202.20 + 0.0202 – 2.0022 = ?
a) 2244.24
b) 2442.64
c) 2424.44
d) 2444.64
e) 2224.84

5). 1275.42 + 8624.6 – 894.54 – 24.71 = ?
a) 8620.27
b) 8738.57
c) 8890.93
d) 8980.77
e) 9012.17

Directions (Q. 6-10): Refer to the table and answer the given questions.

Total Number of People = 12000



6). If the total % of people in Architect Profession is 16%. Then the total number of people in Scientist Profession is approximately what percent of the total number of people in Singer Profession?
a) 227 %
b) 193 %
c) 168 %
d) 79 %
e) 44 %

7). If the difference between the % of people in Scientist and Architect is 9%. What is the difference between the total number of males and the total number of females from all the professions together?
a) 1720
b) 1684
c) 1368
d) 1316
e) None of the Above

8). What is the ratio of the number of males in Dentist profession to the number of females in Writer profession
a) 17:7
b) 28:55
c) 7:11
d) 165:112
e) 165:28

9). If the difference between the % of Accounting and Scientist is 13% then What is the ratio of the total males in Accounting and Scientist profession to that of females in the same professions?
a) 161:250
b) 195:256
c) 570:253
d) 507:233
e) 13:19

10). If the total % of people in Scientist Profession is 25%. Then the females in Architect Profession are approximately what percent of the females in Writer Profession?
a) 276
b) 256
c) 286
d) 246
e) None of the Above

Answers:
1).d) 
 2).b) 
 3).a) 
 4).b) 
 5).d) 
 6).a) 
 7).c) 
 8).e) 
 9).d) 
10). c)

Solutions:
6). Scientist = 100 – Others = 100 – 75 = 25%
Required Percentage = (25/11)*100 = 227%

7). % of People in Architect = x ; % of People in Scientist = y
x + y = 100% -59% = 41%
x + y = 41
y – x = 9 => y = 25 ; x = 16
Total number of Males = 12000*(12*55 + 16*50 + 11*65 + 25*25 + 22*75 + 14*80) / 100 * 100 = 6684
Total number of Females = 12000 – 6684 = 5316
Difference = 6684 – 5316 = 1368

8). Ratio = 22*75/ 14*20 = 165:28

9). [12*55 + 25*75]/[12*45 + 25*25] 507 : 233

10). [12000*16*50/12000*14*20]*100 = 286



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post