Reasoning Quiz for RRB NTPC CBT Stage-2

Practice Reasoning quiz for upcoming Railway,ssc 10+2 and other exams.


Q1. Find the odd number pair from the given alternatives?
(a) (3 , 12)
(b) (2 , 6)
(c) (6 , 42)
(d) (5 , 35)


2. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Assassination 
2. Association 
3. Assimilate 
4. Assimuthual
(a) 1,2,3,4
(b) 1,3,2,4
(c) 1,3,4,2
(d) 2,3,1,4

Q3. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the below series
(a) P/R
(b) C/O
(c) R/J
(d) O/C

Q4. Find the wrong number in the series. 5,7,11,13,17,19
225, 206, 188, 176, 165, 158, 153
(a) 225
(b) 188
(c) 176
(d) 153

Q5. The sum of the ages of father and a son presently is 70 years. After 10 years, the son's age is exactly half that of the father. What are their ages now?
(a) 45 years, 25 years
(b) 50 years, 20 years
(c) 47 years, 23 years
(d) 50 years, 25 years

Q6. If the third day of a month is Tuesday, which of the following would be the 25th day of that month?
(a) Tuesday
(b) Monday
(c) Wednesday
(d) Sunday

Q7. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: CIRCUMSTANCES
(a) DISTANCE
(b) STANCE
(c) MUSIC
(d) CIRCUS

Q8. If BUDDHISM is coded as DWFFJKUO then CHRISTIAN will be coded as __________ .
(a) EITJUVKBP
(b) EJTKUVJCO
(c) EJTKVUJCP
(d) EJTKUVKCP

Q9. Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for unsolved equation on that basis:
4 x 5 x 8 = 584, 7 x 3 x 9 = 397, 9 x 7 x 3 = ?
(a) 397
(b) 793
(c) 973
(d) 739

Q10. If - means ÷ , + means x , ÷ means - , x means +, then which of the following equations is correct?
(a) 43 x 7 ÷ 5 + 4 - 8 = 25
(b) 48 ÷ 5 + 8 x 10 - 2 = 03
(c) 36 x 4 - 12 + 5 ÷ 3 = 420
(d) 42 + 5 ÷ 6 x 8 - 3 = 28

Answer
1. Ans.(d)
Sol.  Except (5 , 35) , in all pairs (x, x × (x + 1))

2. Ans.(c)
Sol. Options (c) follow as  per order in the dictionary

3. Ans.(d)
Sol. Q +2 S +2 U +2 W , if we will add O + 2 we will get Q

4. Ans.(b)
Sol. Series follow a sequence of -19, - 17, -13, -11, -7, -5
So 188 is wrong, it must be replaced by 189 (206-17 = 189)

5. Ans.(b)
Sol. Let father’s age = x
Son’s age = 70-x
After 10 years

6. Ans.(c)
Sol. 25 – 3 = 22/ 7 = 1 day left which will be Wednesday.

7. Ans.(a)
Sol. DISTANCE cant be formed

8. Ans.(d)
Sol. CHRISTIAN (+2 to all letters) we will get EJTKUVKCP

9. Ans.(d)
Sol. 739 will be formed as arranged in order of 2nd , 3rd and 1st  sequence

10. Ans.(b)
Sol. 48 - 5 x 8 + 10 /2 = 03

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post