Sitting Arrangement for India Post, IBPS Clerk

Directions (Q. 1-5): Read the following information and answer the questions given below it:

                                

(i) L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circle facing the centre.
(ii) 'N', who is third to the left of 'P', is not a neighbour of 'R' and 'M'.
(iii) S is the neighbour of 'O' and 'R' and is third to the right of 'M’.
(iv) ‘L' is not the neighbour of ‘O', who is second to the left of 'N'.

1). What is the position of ‘Q'?
a) Immediate right of R
b) Immediate left of N
c) Third to the right of M
d) Second to the left of S
e) None of these

2). Which of the following is the pair of adjacent persons?
a) R and M
b) M and N
c) R and O
d) L and P
e) None of these

3). Which of the following pairs has the first person sitting second to the left of the second person?
a) N,M
b) Q, S
c) L,Q
d) S, P
e) None of these

4). If N and O interchange their positions, then which of the following will be the correct statement?
a) S is on the immediate right of N.
b) R is second to the right of O.
c) O is between L and Q.
d) N is between L and Q.
e) None of these

5). Which of the following has the second person sitting between the remaining two?
a) M,L,P
b) N, L,Q
c) P,S,R
d) Q, N, O
e) None of these

Directions (Q. 06-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

S, T, U, V, W, X, Y and Z are eight family members. Four of them are females and four are males. There are three couples, two daughters and two sons in the family. They all have a different profession, viz Engineer, Teacher, Lawyer, Judge, Clerk, Doctor, CS and CA. All are sitting in a circle facing the centre. Z is father of X and U. The CS is married to the Judge. Neither Z nor Y is a Judge. V is the Teacher and is sitting between the Lawyer and the CS. No male is a Teacher. T is father of Y and is sitting between two males. W is daughter of X, who is sitting second to the right of her son. S is the Clerk and is married to the Doctor, who sits opposite her. W is the CA and is sitting second to the left of her father. Z and Y are not adjacent to each other. All females sit together.

6). Which of the following pairs is not correctly matched?
a) T — Judge
b) Z—CS
c) Y— Lawyer
d) V -- Teacher
e) None of these

7). Who among the following sits second to the left of Z?
a) Y
b) S
c) T
d) W
e) None of these

8). Who among the following is a Lawyer?
a) Z
b) Y
c) U
d) T
e) None of these

9). Who among the following is an Engineer?
a) X
b) Z
c) W
d) T
e) None of these

10). Who among the following is the wife of U?
a) V
b) W
c) S
d) X
e) None of these

Answers
1).b)
2).e)
3).a)
4).c)
5).e)



6)b
7)b
8)b
9)b
10)c


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post