SSC CHSL, Railway- Mixed Quiz

Question(1-5)- Fill in the Blanks

                                        
1. The patient put up with the pain __________, neither wincing, nor whimpering when the surgeon made an incision to drain the pus of his abscess.
(a) surprisingly
(b) miserably
(c) logically
(d) stoically

2. In relation to the interrelationships among a number of the Indo-Pakistani stalwarts treated in this compilation there is surely a certain amount of __________ in some of the essays presented here.
(a) overlap
(b) indulgences
(c) exaggerating
(d) objectivity

3. Being an advocate of consumer rights, Sharad has spent much of his career trying to __________ the fraudulent claims of the businessmen of his hometown Patna.
(a) reprove
(b) debunk
(c) immortalize
(d) import

4. The report was __________ since the information on which it was based was erroneous, but it was brilliantly presented.
(a) intelligent
(b) wonderful
(c) worthless
(d) verbose

5. Pretending not to notice the toys in the shop, Aryan the small boy, acted in a __________ manner.
(a) doleful
(b) nonchalant
(c) convincing
(d) ordinary

Directions (6-10): Look at the italicised/BOLD part of each sentence. Below each sentence is given three possible substitutions for the italicised/BOLD part. If one of the alternatives (a), (b) or (c). is better than the italicised/BOLD part, indicate your response accordingly.

6. Other countries have eradicated this disease ten years ago.
(a) eradicated
(b) had eradicated
(c) did eradicate
(d) no improvement

7. You have come here with a view to insult me.
(a) to insulting me
(b) of insulting me
(c) for insulting me
(d) no improvement

8. If I stood alone in defence of truth, and the whole world is banded against me and against the truth, I would fight them all.
(a) will be banded
(b) were banded
(c) banded
(d) no improvement

9. During his long discourse, he did not touch that point.
(a) touch upon
(b) touch on
(c) touch of
(d) no improvement

10. He died in the year 1960 at 11 p.m. on 14 July.
(a) on 14 July in the year 1960 at 11 p.m.
(b) in the year 1960 on 14 July at 11 p.m.
(c) at 11 p.m. on 14 July in the year 1960
(d) no improvement

Answer
1. Ans.(d) 
Sol.  stoic- a person who accepts what happens without complaining or showing emotion

2. Ans.(a) 
Sol.  overlap- to happen at the same time as something else

3. Ans.(b) 
Sol.  debunk-to show that something (such as a belief or theory) is not true : to show the falseness of (a story, idea, statement, etc.)

4. Ans.(c) 
Sol.  worthless-having no use, importance, or effect

5. Ans.(b) 
Sol.  nonchalant- relaxed and calm in a way that shows that you do not care or are not worried about anything

6. Ans.(a) 
Sol.  Use simple past tense verb ‘eradicated’.

7. Ans.(a) 
Sol.  ‘to insulting me’ is correct phrase.

8. Ans.(b) 
Sol.  ‘were banded’ is correct verb form.

9. Ans.(b) 
Sol.  ‘Touch on’ is correct phrase.

10. Ans.(c) 
Sol.  at 11 p.m. on 14 July in the year 1960. This is correct order of words. 

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post