Syllogism for IBPS Clerk Mains, India Post, NIACL

Directions (1-10): In Each Question given below four statements are followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read the conclusions and decide which logically follows from the four statements disregarding commonly known facts?

                

1). Statement: Some pencils are windows
All windows are roads
No roads is cups
All cups are chains
Conclusions: I. Some roads are chains.
II. No road is chain
III. Some pencils are roads
IV. Some pencils are chains
a) Only either I or II and III follows
b) Only I and III follows
c) Only II and III follows
d) All follow
e) None follow

2). Statement: All beds are mirrors
Some beds are dolls
No beds are cheques
Some dolls are pins
Conclusions: I. Some mirrors are cheques
II. Some dolls are not cheques
III. Some pins are beds
IV. No beds is a pin
a) Only II follows
b) Only II and III follows
c) Only II and either III or IV follows
d) Either III or IV follows
e) None of these

3). Statement: No chocolates ate holder
All holders are lamps
Some lamps are desks
Some desks are pens
Conclusions: I. All desks being chocolates is a possibility
II. All lamps being chocolates is a possibility
III. Some desks are not chocolates
IV. Some chocolates are not holder
a) Only I and II follows
b) Only I follow
c) Only III and IV follows
d) Only II and III follows
e) None of these

4). Statement: Some glasses are rooms
No rooms is planes
All ducks are rooms
Some ducks are lantern
Conclusions: I. Some ducks are glasses
II. Some lantern are not plane
III. Some glasses are not plane
IV. No ducks is planes
a) Only I and III follows
b) Only II and III follows
c) Only II and IV follows
d) None follow
e) None of these

5). Statement: All chairs are tents
No chairs is jugs
No jugs is glasses
No glasses is pots
Conclusions: I. All pots being tents is a possibility
II. All glasses being chair is a possibility
III. Some jugs are tents
IV. No jugs is tents
a) Only I follow
b) Only II follow
c) Both I and II follows
d) Only I, II and Either III or IV follows
e) None of these

Directions (06-07):
Statement: Some bob are luce
All luce are monk
All monk are loud
Some loud are tacky
6). Conclusions: I. Some loud are luce
II. All tacky not being loud is a possibility
III. Some bob not being loud is a possibility
a) Only II and III do not follow
b) Only I and III do not follow
c) Only I and II do not follow
d) All I, II and III do not follow
e) None of these

7). Conclusions: I. All luce are tacky
II. Some loud are not monk
III. Some monk being bob is a possibility
a) Only I and II do not follow
b) Only II and III do not follow
c) Only III does not follow
d) Only II does not follow
e) None follows

Directions (08-09):
Statement: Some vowel are letter
No letter is a digit
No digit is a number
Some number are Only
8). Conclusions: I. All only are vowels
II. Some letter are number
III. Some digit being vowel is a possibility
a) None Follows
b) Only I does not follow
c) Only II does not follow
d) Only I and II do not follow
e) Only II and III do not follow

9). Conclusions: I. Some letter being only is a possibility
II. Some letter are not number
III. All only being number is a possibility
a) None follows
b) Only I and III do not follow
c) Only II does not follow
d) Only III does not follow
e) Only I and II do not follow

Directions (10:
Statement: No time is a left
All left are right
No right is a broke
No hate is a time 

10). Conclusions: I. Some broke are time
II. Some Broke are left
III. No right is a time
a) Only I and II do not follow
b) Only II and III do not follow
c) Only I and III do not follow
d) Only I does not follow
e) None follows


Answers:
1).a)
2).c)
3).e)
4).e)
5).d)
6).e)
7).e)
8).d)
9).c)
10).e)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post