Banking Quiz for IBPS Exams 2017

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Banking Awareness Quiz for IBPS PO, Clerk, SBI PO,Clerk, IBPS RRB PO, Clerk, RBI Assistant, NIACL, India Post and Other competitive exams.


Q1. When a bank writes off a loan as bad, its _________.
(a) Total assets and total liabilities decreases by that amount.
(b) Total liabilities and capital decreases by that amount.
(c) Total assets and capital decreases by that amount.
(d) Total assets, total liabilities and capital decreases by the amount.
(e) Other than the given options

Q2. Which of the following organisations maintains CRR?
(a) SEBI
(b) RBI
(c) Ministry of Finance
(d) NABARD
(e) Other than the given options

Q3. Many a times we read in financial newspapers about channel financing. ‘Channel Financing’ is/are associated with _________.
I.SME lending
II.Supply chain finance
III.Retail lending
(a) Only I
(b) Only II
(c) I and III
(d) Only III
(e) Other than the given options

Q4. Inflationary pressure on an economy essentially signifies _________.
I.Absence of growth impulses in the economy
II.A disequilibrium between exports and imports
III.Inflation is higher in economy
(a) Only I
(b) Only III
(c) I and III
(d) Only II
(e) Other than the given options

Q5. Invisible export means export of _________.
(a) Services
(b) Prohibited goods
(c) Unrecorded goods
(d) Goods through smuggling
(e) Other than the given options

Q6. Which of the following is not a financial institution?
(a) ECGC
(b) LIC
(c) IDBI
(d) NATO
(e) Other than the given options

Q7. Which of the following will help poor in a country to come out from poverty?
I.If they get good health services.
II.If they have freedom from illiteracy.
III.If the nation attains optimum sex ratio.
(a) Only I
(b) Only II
(c) I and II
(d) Only III
(e) Other than the given options

Q8. An Asset Management Company is promoted for which of the following purposes?
(a) To manage the assets of insurance company
(b) To manage the funds of a mutual fund
(c) To manage loans taken from other banks
(d) To manage the assets of NBFCs
(e) Other than the given options

Q9. In the context of banking, what is ‘Loan Servicing’?
I.It is the process by which a mortgage bank collects the timely payment of interest and principal from borrowers.
II.It is the after sales service provided by the banks to the customers.
III.It is the facility provided by the banks to make the loans easily accessible to the customers.
(a) Only I
(b) Only II
(c) I and III
(d) Only III
(e) Other than the given options

Q10. Which of the following is not the part of prudential guidelines issued by Reserve Bank of India?
(a) Provisioning
(b) Loan recovery rules
(c) Asset classification
(d) Income recognition
(e) Other than the given options


Answer

1-c
2-b
3-b
4-b
5-a
6-d
7-c
8-b
9-a
10-b

Tags- Banking Awareness Quiz for IBPS PO, Clerk, SBI PO,Clerk, IBPS RRB PO, Clerk, RBI Assistant, NIACL, India Post and Other competitive exams

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post