**Direction (01-05): Study the following graph carefully and answer the questions given below:**

**1). If the total income in 1991 for Company B was 140 crores, what was the total expenditure in that year?**

a) 100 crores

b) 110 crores

c) 98 crores

d) Data inadequate

e) None of these

**2). If the total expenditure of 1993 and 1994 together of Company B was Rs.270crores, what was the total income in these years?**

a) Rs.121.5 crores

b) Rs.135 crores

c) Rs.140 crores

d) Data inadequate

e) None of these

**3). In how many of the given years the percentage of expenditure to the income of Company A was less than fifty?**

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) None of these

**4). If the total expenditure of company B in 1994 was Rs.200 crores, what was the total income?**

a) Rs.160 crores

b) Rs.240 crores

c) Rs.260 crores

d) Data inadequate

e) None of these

**5). In which of the following years was the total income more than double the total expenditure in that year for Company B?**

a) 1995

b) 1993

c) 1997

d) 1992

e) None of these

**Direction (06-10): Study the chart and give the answer of following questions.**

**6). 50% of all the cars consisted of which colours of car?**

a) Black, Golden, Blue, Red

b) Blue, Black, Red, Silver

c) White, Golden, Blue, Black

d) White, Blue, Green, Black

e) None of these

**7). Cars of which colour are 20% less popular than white coloured cars?**

a) Black

b) Golden

c) Red

d) Blue

e) None of these

**8). Cars of which colour are 13% less popular than white cars?**

a) Blue

b) Green

c) Silver

d) Yellow

e) None of these

**9). Cars of which colour when increased by two per cent and then combined with that of red cars will make 30 per cent of the total?**

a) Golden

b) Blue

c) Black

d) Yellow

e) None of these

**10). If in a certain period the total production of all cars was 95400 then how many more blue cars were sold than green?**

a) 2580

b) 3618

c) 2850

d) 3816

e) None of these

**Solution:**

1). According to Questions 145% à 140 crores

Therefore 100% à ? = 140/145 ×100 = 96.55 crores

Answer: e)

2). Let the expenditure of company B in 1993 is Rs.x and 1994 is Rs.y

According to question = 50% of x + 40% of y = Rs.270 crores

0.50x + 0.40y = Rs.270 crores

Here, the number of equations available is one and number of unknown quantities available is two. Therefore, we can’t determine the required answer.

Answer: d)

3). It is clear from the graph.

Answer: c)

4). Required answer = 40% of 200 = Rs.80 crores

Answer: e)

5). Answer: e)

6). Required answer = 26 + 6 + 13 + 5 = 50%

Answer: c)

7). Required answer = 26% – 20% = 6%

Answer: b)

8). Required answer = 26% - 13% = 13%

Answer: a)

9). Required answer = 30% - 19% = 11% - 2% = 9% (Green)

Answer: e)

10). No.of blue cars sold = 13/100 × 95400 = 12402, No of Green cars sold = 9/100 × 95400= 8586

∴ Required Answer = 12402 – 8586 = 3816

Answer: d)

## No comments:

## Post a Comment