Geography Quiz For SSC CHSL, Railways

Dear Readers, Practice geography quiz for SSC  exams, Railway exams.



1. Naga, Khasi and Garo hills are located in
(a) Purvanchal Ranges
(b) Karakoram Ranges
(c) Zaskar Ranges
(d) Himalaya Ranges
Ans. a

2. Which one of the following mountain ranges lies in India?
(a) Arakan Yoma
(b) Sulainian
(c) Salt Range
(d) Pir Panjal 
Ans. d

3. Which one among the following is the highest peak in India?
(a) Kamet
(b) Kun Lun
(c) Nanga Parbat
(d) Nanda Devi 
Ans. d

4. Nathu La, a pass where India-China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in
(a) Sikkim
(b) Arunachal Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) Jammu and Kashmir 
Ans. a

5. In terms of area, India is the _________ largest country of the world.
(a) Second
(b) Fourth
(c) Sixth
(d) Seventh
Ans. d

6. Baltora glacier is located in
(a) Karakoram ranges
(b) Pamir plateau
(c) Shivalik
(d) Alps 
Ans. a

7. Which of the following will never get the vertical rays-of the sun?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Thiruvananthapuram
(d) Srinagar 
Ans. d

8. The Andaman group and Nicobar group of islands are separated from each other by
(a) Ten Degree Channel
(b) Great Channel
(c) Bay of Bengal
(d) Andaman Sea 
Ans. a

9. The Southern tip of India is
(a) Cape Comorin (Kanyakumari)
(b) Point Calimere
(c) Indira Point in Nicobar Islands
(d) Kovalam in Thiruvananthapuram 
Ans. c

10. In which state is the Maikala range situated?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Bihar
(d) Chhattisgarh 
Ans. d

11. Nallamala hills are located in the state of
(a) Orissa
(b) Meghalaya
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat 
Ans. c

12. The Coastal tract of Andhra Pradesh and Tamil Nadu is called
(a) Konkan
(b) Coromandel
(c) East Coast
(d) Malabar Coast 
Ans. d

13. Which place is closest to Tora-Bora
(a) Mumbai
(b) Aurangabad
(c) Amarnath (Kashmir)
(d) Jalalabad
Ans. c

14. Mansarovar Lake is situated in:
(a) Nepal
(b) India
(c) China
(d) Bhutan
Ans. c

15. In which of the following states in Jog Falls located?
(a) Orissa
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Karnataka
Ans. d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post