Important History Questions for Railway NTPC, SSC CHSL

Dear SSC Aspirants, practice History questions for upcoming Railway, SSC 10+2 Exam and Other exams.
SSC History Quiz


1. Which one of the following is known as Mother of Indian Revolutionaries?
(a) Annie Besant
(b) Sarojini Naidu
(c) Madam Cama
(d) Usha Mehta

2. Who said, “Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived”?
(a) S.N. Sen
(b) R.C. Majumdar
(c) S.B. Chaudhari
(d) V.D. Savarkar

3. J.E.D. Bethune was closely associated with
(a) Abolition of Pardah system
(b) Female education
(c) Widow remarraige
(d) Abolition of slavery

4. Dev samaj was founded by..
(a)Shiv Narayan Agnihotri
(b)Devendra Nath Tagore
(c)Vivekanand
(d)None of Above

5. Who was not associated with the Gaddar Party?
(a) Lala Hardayal
(b) Kartar Singh
(c) Rash Behari Bose
(d) Bal Gangadhar Tilak

6. Siddhu was associated with..
(a) Santhal Rebellion
(b) Sanyasi Rebellion
(c) Munda Rebellion
(d) Kol Rebellion

7. Who founded the Sabarmati Ashram?
(a)Arivindo Ghosh
(b) Mahatma Gandhi
(c)Ravindra Nath Tagore
(d)Gopal Das Mehta

8. Vande Mataram the national song was written by...
(a) Bankim chandra Chatterjee
(b) Ravindra Nath Tagore
(c) Bhagat Singh
(d) Jawahar lal Nehru

9. Who was known as "Nightangle of india"?
(a)Basanti Devi
(b)Sarojini Naidu
(c)Lata Mangeshkar
(d)Meera kumar

10. In which one of the following cities, was the East India Association founded by Dadabhai Naoroji in 1866?
(a) Paris
(b) London
(c) New York
(d) Tokyo

Answers
1-c
2-a
3-b
4-a
5-d
6-a
7-b
8-a
9-b
10-b

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post