Important History Questions for Railway NTPC

Dear SSC Aspirants, practice History questions for upcoming Railway, SSC 10+2 Exam and Other exams.
SSC History Quiz

Q1.Vande Mataram the national song was a part of
(a) Durgesh Nandini
(b) Anand Math
(c) Grihadaha
(d) Bhagvad-Gita

Q2.Who was the Viceroy of India at the time of the formation of the Indian National Congress?
(a) Lord Canning
(b) Lord Curzon
(c) Lord Dufferin
(d) Lord Dalhausie

Q3.Babu Kunwar Singh who took part in great leader of Revolt of 1857 was Zamindar of
(a) Gorakhpur
(b) Jagdishpur
(c) Rohilkhand
(d) Raipur

Q4.Who was called “ Grand Old Man of India”?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhle
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Feroz Shah Mehta

Q5.The Revolt of 1857 was witnessed by the poet
(a) Taqi Mir
(b) Zauq
(c) Ghalib
(d) Iqbal

Q6. In which of the following years, the Vernacular Press Act was Passed?
(a) 1875
(b) 1878
(c) 1882
(d) 1884

Q7. Lord Curzon is best known for which of the following?
(a) Universities Act 1904
(b) Partition of Bengal in 1905
(c) Indian Council Act 1892
(d) Government of India Act 1909

Q8.Who was the first Chief Justice of Supreme Court of Calcutta?
(a) Hyde
(b) Elijah Impey
(c) Lemaistre
(d) Monson

Q9.Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Canning
(c) Lord Ellenborough
(d) Disraelli

Q10.The policy of ‘Masterly Inactivity’ was associated with
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Dalhousie
(c) John Lawrence
(d) Lord Curzon

Answers: 1. b, 2. c, 3. b, 4. a, 5. c, 6. b, 7. b, 8. b, 9. d, 10. c, 


SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post