Important History Quiz for SSC CGL 2017 Set-2

Dear SSC Aspirants, practice History questions for upcoming SSC CGL 2017 and Other exams.
SSC History Quiz


Q1. Who of the following established Rani Jhansi Regiment?
(a) Vallabh Bhai Patel
(b) Ras Bihari Bose
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Bipin Chandra Pal

Q2. Who of the following gave the slogan “Do or Die” during Quit India Movement?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Lokmanya Tilak

Q3. Baba Ramchandra organised peasants in ?
(a) Andhra
(b) Bengal
(c) Bihar
(d) Awadh

Q4. Kakori conspiracy case took place in the year ?
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1930
(d) 1935

Q5. Which one of the following was directly related to the Poona Pact of 1932?
(a) Indian women
(b) Indian labour class
(c) Indian farmers
(d) Indian depressed class


Q6. Subhas Chandra Bose had founded ‘Forward Block’ in the year ?
(a) 1936 AD
(b) 1937 AD
(c) 1938 AD
(d) 1939 AD

Q7. In which of the following session of Muslim League “Two-Nation Theory” was propounded?
(a) Lahore Session, 1940
(b) Bombay Session, 1915
(c) Delhi Session, 1918
(d) Calcutta Session, 1917

Q8. Who hailed Gandhi’s call for ‘Quit India’ as an ‘Epic Movement’?
(a) Ram Manohar Lohia
(b) Jai Prakash Narayan
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Q9. Who among the following was not a member of the Cabinet Mission Plan?
(a) Lord Pathic Lawrence
(b) A.V. Alexander
(c) Sir Stafford Cripps
(d) Lord Emery

Q10. Who was the Commander-in-Chief of INA before Subhash Chandra Bose?
(a) Gyani Pritam Singh
(b) Captain Mohan Singh
(c) Major Fuzihara
(d) Captin Suraj Mal

Answers
1-c
2-b
3-d
4-b
5-d
6-d
7-a
8-d
9-d
10-b

Tags-  Important History questions for SSC CGL 2017

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post