Reasoning Quiz for RRB NTPC CBT Stage-3

Practice Reasoning quiz for upcoming Railway,ssc 10+2 and other exams.



1. P Q R S T U V W
Which letter is second to the left of the letter immediately to the left of the letter which is fourth to the right of the letter immediately to the left of the letter which is second to the left of the letter of S?
(a) P
(b) Q
(c) R
(d) S

2. I start from my home and go 2 km straight. Then, I turn towards my right and go 1 km. I turn again towards my right and go 1 km again. If I am north-west from my house, then in which direction did I go in the beginning?
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

3. There are four towns P, Q, R and T. Q is to the south-west of P, R is to the east of Q and south-east of P, and T is to be the north of R in line with QP. T is located in which direction of P?
(a) South-East
(b) North
(c) North-east
(d) East

4. Mr. Shubham, Miss Pooja, Mr. Mayank and Miss Neha are sitting around a table a discussing their trades.
(1) Mr. Shubham sits opposite to cook
(2) Miss Pooja sits right to the barber
(3) The washerman is on the left of the tailor
(4) Miss Neha sits opposite Mr. Mayank

What are the trades of Shubham and Pooja?
(a) Tailor and Barber
(b) Tailor and Cook
(c) Barber and Cook
(d) Washerman and Cook

5. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father”. How is that man related to the woman?
(a) Brother
(b) Father-in-law
(c) Maternal uncle
(d) Husband

6. In a certain code language, ‘dom pul ta’ means ‘bring hot coffee’, ‘pul tir sop’ means ‘coffee is good’ and ‘tak da sop’ means ‘good bright girl’. Which of the following does mean ‘hot’ in that language?
(a) dom
(b) pul
(c) ta
(d) Cannot be determined

7. If the word TERMINATION is coded as 12345671586, what should be the code for the word MINER?
(a) 45823
(b) 45623
(c) 41623
(d) 45673

8. If GOLD is coded as HOME, COME is coded as DONE and CORD is coded as DOSE, how would you code SONS?
(a) TPOT
(b) TONT
(c) TOOS
(d) TOOT

9. Directions (9-10) : Choose the odd numeral pair/number in each of the following question:
(a) 48 : 124
(b) 40 : 100
(c) 18 : 35
(d) 30 : 70

10.
(a) 325
(b) 178
(c) 236
(d) 639


11. Directions (11-12): In each of the following questions, four words have been given, out of which three are alike is some manner and the fourth one is different. Choose out the odd one.

11.
(a) Niger
(b) Colorado
(c) Mississippi
(d) Suez

12.
(a) Olympus
(b) Apollo
(c) Nataraj
(d) Diana

13. In this question, choose one number which is similar to the numbers in the given set.
Given set: 4718, 5617, 6312, 8314
(a) 2715
(b) 3410
(c) 5412
(d) 6210

14. Which of the following is the same as Count, List, Weight?
(a) Compare
(b) Sequence
(c) Number
(d) Measure

15. Boat is related to Sails in the same way as Balloon is related to ……..?
(a) Hot air
(b) Rope
(c) Nylon
(d) Rubber

Answer: 1. b, 2. d, 3. c, 4. b, 5. d, 6. d, 7. b, 8. d, 9. c, 10. c, 11. d, 12. d, 13. c, 14. d, 15. a 

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post