Reasoning Quiz for SSC CHSL, Railways

Practice Reasoning quiz for upcoming ssc 10+2, railway and other exams.


Directions (Q.1-5): In each of the following questions, four words are given. Which of them will come on the third number if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?

Q1.
(a) Cruise
(b) Crupper
(c) Crude
(d) Crumb

Q2.
(a) Animate
(b) Animosity
(c) Anguish
(d) Ankle

Q3.
(a) Intellect
(b) Intend
(c) Intelligent
(d) Integument

Q4.
(a) Grammar  
(b) Granary
(c) Grandeur
(d) Grand

Q5.
(a) Sentimentally
(b) Sententious
(c) Sentence
(d) Sentimentalize

Directions (Q.6-10): In each of the following questions, arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.
               
Q6.
1. Wound                           
2. Writer                            
3. Whiter                            
4. Worst             
5. Worked
(a) 1, 4, 3, 5, 2
(b) 2, 1, 3, 4, 5
(c) 3, 5, 4, 1, 2
(d) 5, 3, 2, 1, 4
               
Q7.
1. Eagle                               
2. Earth                               
3. Eager                              
4. Early               
5. Each
(a) 1, 5, 2, 4, 3 
(b) 2, 1, 4, 3, 5
(c) 2, 3, 5, 4, 1
(d) 5, 3, 1, 4, 2

Q8.
1. Wrinkle                         
2. Wriggle                          
3. Writhe                            
4. Wretch           
5. Wrath
(a) 4, 5, 1, 2, 3
(b) 5, 4, 2, 1, 3
(c) 4, 2, 5, 1, 3
(d) 5, 2, 1, 3, 4

Q9.
1. Protein                           
2. Problem                        
3. Proverb                         
4. Property       
5. Project
(a) 1, 2, 3, 5, 4
(b) 2, 1, 4, 3, 5
(c) 2, 5, 4, 1, 3
(d) 3, 4, 5, 2, 1

Q10.
1. Dissipate       
2. Dissuade                       
3. Disseminate                
4. Distract          
5. Dissociate
6. Dissect
(a) 6, 3, 1, 5, 2, 4
(b) 1, 6, 3, 2, 4, 5
(c) 3, 6, 1, 2, 5, 4
(d) 4, 6, 3, 1 5, 2

Answers
1. Ans.(d)
Sol. Crude, Cruise, Crumb, Crupper

2. Ans.(b)
Sol. Anguish, Animate, Animosity, Ankle

3. Ans.(c)
Sol. Integument, Intellect, Intelligent, Intend

4. Ans.(d)
Sol. Grammar, Granary, Grand, Grandeur

5. Ans.(d)
Sol. Sentence, Sententious, Sentimentalize, Sentimentally

6. Ans.(c)
Sol. Whiter, Worked, Worst, Wound, Writer

7. Ans.(d)
Sol. Each, Eager, Eagle, Early, Earth

8. Ans.(b)
Sol. Wrath, Wretch, Wriggle, Wrinkle, Writhe

9. Ans.(c)
Sol. Problem, Project, Property, Protein, Proverb

10. Ans.(a)
Sol. Dissect, Disseminate, Dissipate, Dissociate, Dissuade, Distract

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post