Banking Awareness Questions and Answers

Dear Readers, Banking Awareness Questions and Answers play important role in Banking exams. Around 50-60% of questions come from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Banking Awareness Quiz for IBPS PO, Clerk, SBI PO,Clerk, IBPS RRB PO, Clerk, RBI Assistant and Other competitive exams.

Q1. Who is the first Governor of RBI?
(a) C.D.Deshmukh
(b) James Braid Taylor
(c) Osborne Smith
(d) Raghuram Rajan
(e) Other than the given options

Q2. Scheduled Banks of India are those banks, which are?
(a) Included in First Schedule of RBI Act, 1934
(b) Not included in First Schedule of RBI Act, 1934
(c) Included in Second Schedule of RBI Act, 1934
(d) Not included in Second Schedule of RBI Act, 1934
(e) Other than the given options

Q3. Which is not an Associate Bank of SBI?
(a) State Bank of Bikaner & Jaipur
(b) State Bank of Travancore
(c) State Bank of Mysore
(d) State Bank of Rajasthan
(e) Other than the given options

Q4. Which of the following bank is not a private sector bank in India?
(a) Federal Bank
(b) Yes Bank
(c) IndusInd Bank
(d) UCO Bank
(e) Other than the given options

Q5. Which private sector bank is recently merged with Kotak Mahindra Bank (KMB)?
(a) ING Vysya Bank
(b) Karur Vysya Bank
(c) Lakshmi Vilas Bank
(d) Jammu and Kashmir Bank
(e) Other than the given options

Q6. ‘Closed Economy’ is that economy in which............?
(a) Neither export nor import takes place
(b) Deficit financing takes place
(c) Only export takes place
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

Q7. The SDR was created by the IMF in ____________ as a supplementary international reserve asset, in the context of the Bretton Woods fixed exchange rate system.
(a) 1945
(b) 1969
(c) 1980
(d) 1991
(e) None of the given options is true

Q8. The headquarters of SIDBI is in-
(a) Lucknow
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Kolkata
(e) None of the given options is true

Q9. LIC of India was established in-
(a) 1897
(b) 1956
(c) 1970
(d) 1965
(e) 1949

Q10. What is ‘Hawala market’?

(a) Illegal market for exchanging rupees and foreign currencies
(b) Full details of a subject
(c) Illegal trading of shares
(d) Tax evasion
(e) None of the given options is true

Answers
1-c
2-c
3-d
4-d
5-a
6-a
7-b
8-a
9-b
10-a

No comments:

Post a Comment