Important Biology Questions for SSC CGL, MTS Exams set-6

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for railway,ssc exams based on latest exam pattern and ssc previous years questions


1. Estrogen is secreted by ____
(a) Corpus luteum
(b) Corpus callosm
(c) Lyding cells
(d) Graafian follicle

2. Which of the following hormone is called emergency hormone?
(a) Insulin
(b) Adrenalin 
(c) Estrogen 
(d) Oxytocin

3. Which of the following control blood pressure?
(a) Parathyriod 
(b) Thyroid
(c) Thymous
(d) Adrenal

4. Life saving harmone is _____
(a) Adrenal 
(b) Pituitary 
(c) Thyroid 
(d) All of them

5. Which of the following gland is both exo and endocrine gland?
(a) Pancreas 
(b) Liver
(c) Pituitary 
(d) Thyroid

6. Insulin is a kind of ______
(a) Salt
(b) Harmone
(c) Enzyme
(d) Vitamin

7. Which one of following is a hormone____
(a) RNA
(b) Insulin
(c) Invertage
(d) Ascorbic acid

8. Which of the following is a hormone____
(a) a-cell
(b) d-cell
(c) B-cell
(d) Nerve cell

9. Which of the following gland is responsible for the secretion of insulin.
(a) Pituitary
(b) Pineal 
(c) Thymus 
(d) Pancrease

10. Insulin is discovered by _____
(a) Linak 
(b) Batting & Best
(c) Jenner
(d) Waksman

ANSWERS KEY:
1- (d)
2- (b)
3- (d)
4- (a)
5- (a)
6- (b)
7- (b)
8- (c)
9- (d)
10- (b)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post