Important Biology Questions for SSC CGL, MTS Exams set-7

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for railway,ssc exams based on latest exam pattern and ssc previous years questions


1 Which of the following is regarded as the main cause of groundwater contamination?
A.agricultural products
B.landfills       
C.septic tanks
D.All of the above main sources of ground water contamination.

2 Chipko Movement occurred in which of following region?
A.Tribal areas of MP
B.Rural area of Rajasthan 
C.TehriGarhwal
D.Darjeeling region

3 Which of following is one of the best solutions to get rid of non-biodegradable wastes is:
A.Recycling waste
B.Burying  waste
C.Burning waste
D.All of the above

4 Which of following is correct statement about the Ozone?
A.Ozone in troposphere is good for breathing 
B.Ozone in Troposphere is not good for breathing 
C.Ozone is present only in Troposphere. 
D.All of the above

5.The ecological processes follow the principle of uniformitarianism. This means:
A.The ecological processes have a uniform effect
B.Same physical and biological processes that operates today operated in the past.
C.Physical and biological processes operate with a uniform rate
D.None of the above

6.In ecological terms, what does the term “standing crop” signify?
A.total weight of whole organic matter
B.total weight of heterotrophs
C.total area covered by crops
D.None of the above

7.Nitrogen Oxide is also held responsible for the depletion of Ozone layer, which of following is source of Nitrogen Oxide?
A.Industrial emission
B.Fertilizers which are used in agricultural activities 
C.Thermonuclear weapons
D.All of the above

8.Which of following is greenhouse gas?
A.Carbon dioxide 
B.Methane 
C.CFC
D.All of the above

9.What is/are possible impacts of global warming?
A.Temperature is rising 
B.Sea level would rise further 
C.Major areas of land shall be flooded
D.All of the above

10.Which of following statement is correct about the intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)?
A.IPCC was established in 1988
B.IPCC does not evaluate the risk of climate change on human 
C.IPCC published its first report in 1989
D.All of the above

Answers:
1. D
2. C
3. A
4. B
5. B
6. A
7. D
8. D
9. D
10. A

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post