Important Science Questions For SSC CGL 2017 set-3

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for railway,ssc exams based on latest exam pattern and ssc previous years questions


1. The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when_____?
A. It is heated
B. It is placed in strong electric field
C. Electron of suitable velocity impinge on it
D. Light of suitable wavelength falls on it

2. The gas used in a refrigerator is_______?
A. cooled down on flowing
B. heated up on flowing
C. cooled down when compressed
D. cooled down when expanded


3. The ultrapure metal is obtained by________?
A. calcination
B. sublimation
C. zone refining
D. None of these


 4. Which of the following is plaster of paris?
A. Ferrous Sulphate
B. Zinc Sulphate
C. Sodium Carbonate
D. Calcium Sulphate


5. If the temperature inside a room is increased, the relative humidity will______?
A. increase
B. decrease
C. remain unchanged
D. none of these

6. Which of the following unit is used to measure the speed of ship?
A. Fathom
B. Knot
C. Carat
D. Barrel

7. Which instrument is used to measure the quantities of heat ?
A. Chronometer
B. Commutator
C. Cyclotron
D. Calorimeter


8. Which mineral’s layer protect enamel?
A. Flourine
B. Iodine
C. Iron
D. Calcium


9. Blood of an organism with an open circulatory called?
A. Haemoglobin
B. Haemophilia
C. Haemolymph
D. None of these


10. Why valves are present in veins?
A. Allow Backflow of blood
B. To prevent backflow of blood
C. Veins move blood away from the heart
D. none of the above

Answers
1-D
2-D
3-C
4-D
5-B
6-B
7-D
8-A
9-C
10-B

No comments:

Post a Comment