Important Science Questions For SSC CGL 2017 set-5

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for railway,ssc exams based on latest exam pattern and ssc previous years questions


1. Polythene is industrially prepared by the polymerization of —
A.methane
B.styrene
C.acetylene
D.ethylene

2. Combustion is a process by which —
A.heat is produced
B.light is produced
C.heat and light both are produced
D.None of these

3. PVC is obtained by the polymerisation of —
A.propane
B.vinyl chloride
C.styrene
D.Acetylene

4. The process by which an organic compound breaks down into simpler compounds on heating to high temperature is known as —
A.Aromatisation
B.Polymerisation
C.Pyrolysis
D.Reduction

5. The hydrogenation of the vegetables oils takes place in the presence of finely divided —
A.aluminium
B.charcoal
C.silica
D.nickel

6. In which of the following processes light energy is converted into chemical energy?
A.Respiration
B.Fermentation
C.Photosynthesis
D.Photorespiration

7. Rusting of iron involves —
A.oxidation
B.reduction
C.decomposition
D.displacement

8. LPG contains —
A.Butane and isobutene
B.Butane and Propane
C.Isobutene and Propane
D.Butane, Isobutene and Propane

9. The hormone which stimulates milk production in mammal is known as —
A.Glucagon
B.prolactin
C.progesterone
D.oestrogen

10. Antidiuretic hormone (ADH) —
A.inhibits the secretion of growth hormone by the pituitary
B.inhibits the rate of heart beat
C. Causes the muscular walls of the arterioles to contract that simulates the reabsorption of water from the kidney tubules.
D. causes an increase in the blood pressure


Answers
1. D
2. C
3. B
4. C
5. D
6. C
7. A
8. B
9. B
10. C

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post