Quant Quiz for SBI PO

Directions (1-5): What value should come in the place of question mark (?) in the following questions?

                                  


1. [(87.5)^2 – (12.5)^2]/75 = ?
(a) 75
(b) 80
(c) 85
(d) 100
(e) 120

2. 238 × 15 + 120% of 25 = ?
(a) 3600
(b) 3650
(c) 3560
(d) 3800
(e) 3500

3. 10 – [4/5 + {7/5 - (1/6 +1/8-1/3)}] = ?
(a) 931/121
(b) 931/120
(c) 951/120
(d) 931/122
(e) 941/120

4. (4.159 * 3400.01 * 7.94)/ (16.99 * 25.15) = ?
(a) 156
(b) 256
(c) 310
(d) 356
(e) 345

5. 298 × 64.95 – 1130.48 = ?
(a) 18980
(b) 17240
(c) 18240
(d) 15580
(e) 16240

Directions (6-10): For the two given equations I and II.
Give answer:
(a) If p is greater than q.
(b) If p is smaller than q.
(c) If p is equal to q.
(d) If p is either equal to or greater than q.
(e) If p is either equal to or smaller than q.

6.
I. 6p2+5p+1=0
II. 20q2+9q=-1

7.
I. 3p2+2p-1=0
II. 2q2+7q+6=0

8.
I. 3p2+15p=-18
II. q2+7q+12=0

9.
I. p=√4/√9
II. 9q2-12q+4=0

10.
I. p2+13p+42=0
II. q2=36

Answers

1. Ans.(d)
Sol. (7656.25 – 156.25)/75 = 7500/75 = 100

2. Ans.(a)
Sol. (3570 + 30) = 3600

3. Ans.(e)
Sol. 10 – 259/120 = 941/120

4. Ans.(b)
Sol. (4*3400*8)/(17*25) = 256

5. Ans.(c)
Sol. 300*65 – 1130 = 19370 – 1130 = 18240

6. Ans.(b)
Sol. I. 6p2+5p+1=0
(3p+1)(2p+1)=0
p=-1/3,-1/2
II. 20q2+9q+1=0
(4q+1)(5q+1)=0
q=-1/4,-1/5
∴p<q

7. Ans.(a)
Sol. I. 3p2+2p-1=0
(3p-1)(p+1)=0
p=1/3,-1
II. 2q2+7q+6=0
(2q+3)(q+2)=0
q=-3/2,-2

8. Ans.(d)
Sol. I. 3p2+15p+18=0
(3p+6)(p+3)=0
p=-2,-3
II. q2+7q+12=0
(q+4)(q+3)=0
q=-3,-4
∴p≥q

9. Ans.(c)
Sol. I. p=√4/√9=2/3
II. 9q2-12q+4=0
(3q-2)2=0
q=2/3
∴p=q

10. Ans.(e)
Sol. p2+13p+42=0
(p+7)(p+6)=0
p=-6,-7
II. q2=36
q=±6
∴p≤q