SSC CGL English for Tier-I and Tier-II

Directions (Q.1-5): In the following questions, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. In case no improvement is needed, your answer is (d).

                                                  

 Q1. The Prolific writer’s work is published every year.
(a) Exquisite 
(b) Didactic 
(c) Great
(d) No improvement 

 Q2. Those plucking flowers are liable for punishable.
(a) Are liable for punishable 
(b) Are liable for punishing 
(c) Are liable to be punished 
(d) Are viable for punishment 

Q3. His lust for power brought about his downfall.
(a) Intense desire 
(b) Desire for power 
(c) Desire for sex 
(d) No improvement

Q4. I’ll meet the raging of the skies, but not an angry father.
(a) Sunshine 
(b) Rain 
(c) Anger 
(d) No improvement

Q5. When we see black smoke near the wing of the plane, we were certain that disaster was imminent. 
(a) When we were seeing 
(b) When we saw
(c) When we had seen 
(d) No improvement

Directions(6-10):Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four. 

Q6. The hotel was not too expensive, _______ 
(a) Was it ?
(b) Wasn’t it ?
(c) Is it ?
(d) Isn’t it ?

Q7. Like humans, zoo animals must have a dentist _______ their teeth.
(a) Fill 
(b) Filled 
(c) Filling 
(d) To be filled 

Q8. It was very kind of you to do the washing-up, but you _______ it.
(a) Didn’t have to do
(b) Hadn’t to do 
(c) Mightn’t have done 
(d) Mustn’t have done 

Q9. He went _______ sea alone.
(a) In
(b) To
(c) Into
(d) On

Q10. The _______ of our civilisation from an agricultural society to today’s complex industrial world was accompanied by war.
(a) Adjustment 
(b) Migration 
(c) Route 

(d) Metamorphosis

Answers
1. Ans.(d)
Sol. The word ‘prolific’ is correctly used in the sentence.
prolific - (of a plant, animal, or person) producing much fruit or foliage or many offspring.

2. Ans.(c)
Sol. Option ‘c’ is correct order of words.

3. Ans.(d)
Sol. The given sentence is correct. No improvement is required.

4. Ans.(c)
Sol. ‘anger’ is correct noun word here.

5. Ans.(b)
Sol. Past tense verb will be used.

6. Ans.(a)
Sol. In question tag type sentences, if the first part is negative , then second part should be positive and use the same type of tense as used in first part.

7. Ans.(a)
Sol. 'fill' is correct usage.

8. Ans.(d)
Sol. Mustn’t have done ' is correct usage.

9. Ans.(b)
Sol. the preposition 'to' is correct.

10. Ans.(d)
Sol. Metamorphosis- a change of the form or nature of a thing or person into a completely different one.

No comments:

Post a Comment