Banking Awareness Quiz for SBI and NIACL

Dear Readers, Banking Awareness Questions play important role in General Awareness section. Around 50-60% of questions  from Banking Awareness which includes recent Banking updates also.


Try to Answer Banking Awareness questions given in this post. We will provide you more questions in next post.

Q1. Many times, we read about Future Trading in newspaper. What is Future Trading ?

1. It is nothing but a trade between any two stock exchanges where in it is decided to purchase the stocks of each other on a fixed price throughout the year.
2. It is an agreement between two parties to buy and sell an underlying asset in the future at a predetermined price
3. It is agreement between stock exchange that they will not trade the stocks of each other under any circumstances in future or for a given period of time
(a) Only 1
(b) Only 2
(c) Only 3
(d) All of these
(e) None of the given options is true

Q2. Where is the headquarters of the RBI local boards for four regional areas of the country?

(a) Pune, Kolkata, Bangalore, and New Delhi
(b) Mumbai, Kolkata, Hyderabad, and New Delhi
(c) Mumbai, Kolkata, Chennai, and New Delhi
(d) Pune, Kolkata, Hyderabad, and New Delhi
(e) None of the given options is true

Q3. On July 6, 2005, a new department, named _______________ in Reserve Bank of India was constituted for surveillance on financial markets.
(a) Financial share Market Department
(b) Financial Market Department
(c) Financial Capital Market Department
(d) Financial Trade Market Department
(e) None of the given options is true

Q4. When was the Small Industrial Development Bank of India established?
(a) 2 January 1990
(b) 2 December 1982
(c) 2 April 1982
(d) 2 December 1990
(e) 2 April 1990

Q5. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) is established by Reserve Bank of India in which year?
(a) 1988
(b) 1992
(c) 1990
(d) 1995
(e) 1998

Q6. Which denomination note was the first paper currency issued by RBI in January 1938?
(a) Rs. 2
(b) Rs. 5
(c) Rs. 10
(d) Rs. 100
(e) Rs. 1000

Q7. One of the major emphasis of Basel II is that banks should have:
(a) adequate Capital adequacy Ratio
(b) Only few branches in urban centers
(c) more and more branches in rural areas
(d) core banking mode of operations
(e) None of the given options is true

Q8. NABARD was established on the recommendations of which Committee and it is established on which date?
(a) Tandon Committee and 19 July 1980
(b) Rangrajan Committee and 28 July 1985
(c) B.Sivaraman Committee and 12 July 1982
(d) Sivaraman Committee and 19 July 1991
(e) Rangrajan Committee and 12 July 2001

Q9. What is the maximum amount per depositor insured by DICGC?
(a) 2 lakh
(b) 5 lakhs
(c) 10 lakhs
(d) 1 lakhs
(e) None of the given options is true

Q10. The bank rate means:
(a) Rate of interest charged by commercial banks from borrowers
(b) Rate of interest at which commercial banks discounted bills of their borrowers
(c) Rate of interest allowed by commercial banks on their deposits
(d) Rate at which RBI purchases or rediscounts bills of exchange of commercial banks
(e) None of the given options is true

Answers

1-b

2-c

3-c

4-e

5-d

6-b

7-a

8-a

9-d

10-d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post