Important Science Questions for SSC CGL set-8

Dear SSC Aspirants, Practice  science quiz for railway,ssc exams based on latest exam pattern and ssc previous years questions


Q1. Coffee is extracted from which of the following?
(a) Flowers
(b) Fruits
(c) Leaves
(d) Seeds

Q2. What is the minimum distance should be, to hear a clear echo?
(a) 165 feet
(b) 165 metre
(c) 16.5 feet
(d) 16.5 metre

Q3. What is Light year?
(a) Light emitted by the sun in one year
(b) Time taken by light to travel from sun to earth
(c) The distance travelled by light in free space in one year
(d) Time taken by earth to go once around the sun

Q4. Which one is the Tallest terrestrial tree on the Earth?
(a) Deodar
(b) Eucalyptus
(c) Sequoia
(d) Pine

Q5. The spread in colours in a rainbow on sky is primarily due to
(a) refraction of sunlight
(b) reflection of sunlight
(c) dispersion of sunlight
(d) total internal reflection of sunlight

Q6. A man is sitting in a boat which is floating in pond. If the man drinks some water from the pond, the level of water in the pond will
(a) rise a little
(b) fall a little
(c) remain same
(d) None of these

Q7. Which of the following unicellular alga is used to supply and regulate the oxygen in space programmes?
(a) Spyrogyra
(b) Chlorella
(c) Ulothrix
(d) Odogonium

Q8. Which one of the following mixtures is homogeneous?
(a) Starch and sugar
(b) Graphite and charcoal  
(c) Methanol and water
(d) Calcium carbonate and calcium bicarbonate

Q9. Carborundum is a compound of which of the following?
(a) Ca
(b) Si
(c) Ge
(d) S

Q10. A metal sheet with a circular hole is heated. The hole
(a) gets larger
(b) gets smaller
(c) remains of the same size
(d) gets deformed

Answers
1-d
2-d
3-c
4-c
5-c
6-c
7-b
8-c
9-b
10-a

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post