SSC CGL 2017-Frequently Ask Previous years GS Questions Set-1

Dear Readers, we have taken new initiative in which we will provided you previous years General studies questions for SSC CGL 2017. In this series we include those questions that frequently repeats in SSC CGL, CHSL exams frequently and have good chances for repeat in SSC CGL 2017 also.



1. The last Peshwa who became British Pensioner and lived for about thirty years at Bithur near Kanpur was

(a) Narain Rao
(b) Madhav Rao I
(c) Madhav Rao Narain
(d) Baji Rao I

2.Who had given the title of ‘Mahatma’ to Gandhi ?

(a) B. G. Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Moti Lal Nehru
(d) Rabindra Nath Tagore

3. The most famous Saka ruler in India was?

(a)Nahapana
(b)Rudradaman I
(c)Ushavadata
(d)Ghamatika

4. Quit India Movement started in ?

(a) 1940
(b) 1941
(c) 1942
(d) 1943

5. Where Buddha delivered his first sermon ?

(a) Khusinagar
(b) Palitana
(c) Mithila
(d) Sarnath

6. A Mughal Queen whose name was written to all the Mughal farmans and inscribed on the coins was
(a) Maham Ananga
(b) Nur Jahan
(c) Mumtaz Mahal
(d) Mariam Makani

7.In which year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42nd Amendment ?
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1980

8. .In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is
(a) to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance
(b) to let opposition members collect information from the ministers
(c) to allow a reduction of specific amount in demand for grant
(d) to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members

9. Which was the ancient port of Indus Civilization ?

(a) Harappa
(b) Lothal
(c) Dholavira
(d) Surkotada

10. How many articles were there originally in Constitution of India ?
(a)395
(b)397
(c)403
(d)410

Answers
1-d
2-d
3-b
4-c
5-d
6-b
7-b
8-a
9-b
10-a

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post