Chemistry Quiz for SSC GL 2017

Dear SSC Aspirants, practice Chemistry questions for upcoming CGL 2017  . We will provide you various types of Quizzes for CGL 2017.



Practice General awareness and Current Affairs questions for CGL 2017 and Railway Board Recruitment.

1. Which of the inert gases can from compounds?
(a) Helium
(b) Xenon
(c) krypton
(d) Argon

2. Burning pyrites ore gives out
(a) carbon dioxide gas
(b) Sulphur dioxide gas
(c) Nitrogen dioxide gas
(d) Nitric oxide gas

3. Oxygen has (+) oxidation number only in
(a) OF2
(b) Cl2O
(c) H2O
(d) N2O

4. Which of the following elements is used in the manufacture of fertilizers?
(a) Fluorine
(b) Potassium
(c) Lead
(d) Aluminium

5. Natural rubber is the polymer of :
(a) Isoprene
(b) Styrene
(c) Butadiene
(d) Ethylene

6. In addition of hydrogen, the other abundant element present on Sun’s surface is :
(a) Helium
(b) Neon
(c) Argon
(d) Oxygen

7. Which of the following is the major constituent of LPG
(a) Methane
(b) Ethane
(c) Propane
(d) Butane

8. Ozone layer is present in
(a) Troposphere
(b) Ionosphere
(c) Stratosphere
(d) Exosphere

9. An electric iron has a heating element made of :
(a) Copper
(b) Tungsten
(c) Nichrome
(d) Zinc

10. The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called :
(a) Zinc plating
(b) Alloy formation
(c) Vulcanization
(d) Galvanization


Answer
1.(b)
2.(b)
3.(a)
4.(b)
5.(a)
6.(a)
7.(d)
8.(c)
9.(c)
10.(d)

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post