Polity Quiz For SSC Exams- Previous Years and Important Questions

Polity Quiz For SSC Exams- Previous Years and Important Questions

                 
Q1. No confidence Motion against the Union Council of Ministers can be initiated—
(a) in the Rajya Sabha only
(b) in the Lok Sabha only
(c) both in the Rajya Sabha and the Lok Sabha
(d) in the State Assembles 


Q2. A Money Bill in the Indian Parliament can be introduced only with the recommendation of the—
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Union Finance Minister

Q3. Which one of the following motions has contextual relationship with the Union Budget—
(a) Censure motion
(b) Call attention motion
(c) Cut motion
(d) Adjournment motion

Q4.The function of the Pro-tem Speaker is to—
(a) Conduct the proceedings of the House in the absence of Speaker
(b)  swearing in members and hold charge till a regular Speaker is elected
(c) Officiate as Speaker when the Speaker is unlikely to be elected
(d) Only check if the election certification of the members are in order

Q5.Which one of the following statements is correct ? The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution passed by—
(a) by passing a resolution in Lok sabha with an absolute majority
(b) A majority of the members of both Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) Two-thirds majority of the total members of the Lok Sabha
(d) Two-thirds majority of the Lok Sabha members present and voting

Q6.Which one of the following duties is NOT performed by Comptroller and Auditor General of India ?
(a) To audit and report on all expenditure from the Consolidated Fund of India
(b) To audit and report on all expenditure from the Contingency Funds and Public Accounts
(c) To audit and report on all trading, manufacturing profit and loss accounts
(d) To control the receipt and issue of public money, and to ensure that the public revenue is lodged in the exchequer

Q7.Who advises the Government of India on legal matters?
(a) Attorney General
(b) Chief Justice of Supreme Court
(c) Chairman, Law Commission
(d) None of these

Q8.The Council of Ministers does NOT include—
(a) Cabinet Ministers
(b) Ministers of State
(c) Ministers without Portfolio
(d) Cabinet Secretary

Q9.Which one of the following writs examins the functioning of Subordinate Courts ?
(a) Quo Warranto 
(b) Mandamus
(c) Certiorari 
(d) Habeas Corpus

Q10.All the following are Fundamental Rights guaranteed by the Indian Constitution except—
(a)right to equality
(b)right against exploitation
(c)right to adequate means of livelihood
(d)right to freedom of religion

Q11.Right to Education Act (2002) was introduced to help which of the following groups of society
(a)Children of the age of 6 to 14 years
(b)College going teenagers
(c)All adults who could not get formal education
(d)Those who are interested in technical education

Q12.Under which Article of the Constitution of India, Fundamental Rights are provided to citizens ?
(a) Articles 12 to 35 
(b) Articles 112 to 135
(c) Articles 212 to 235
(d) None of these

Q13.Point out which from the following is NOT a right enumerated in the Constitution of India but has been articulated by the Supreme Court to be a Fundamental Right-
(a) Right to privacy
(b) Equality before law
(c)Abolition of untouchability
(d)Right to form association or union

Q14.What is the scientific name of National Fruit-Mango-of India?
(a) Manigifera Indica
(b) Pyrus Malus
(c) Musa Paradisiaca
(d) Psidium Guajava

Q15. How many spokes are there in the Dharma Chakra (Ashok Chakra) depicted on the National Flag of India?
(a) 16  
(b) 20  
(c) 24  
(d) 32

Polity Quiz For SSC Exams- Previous Years and Important Questions Answers

1-b
2-a
3-c
4-b
5-a
6-d
7-a
8-d
9-c
10-c
11-a
12-a
13-a
14-a
15-c

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post