SSC CGL 2017- English Quiz

Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives choose the one that can be substituted for the given word/phrase: 

Q1. killing of father
(a) homicide
(b) regicide
(c) genocide
(d) patricide

Q2. Habit of secretly listening to private conversation
(a) spying
(b) spelling
(c) condone
(d) murmuring

Q3. A large-scale departure of people from a territory
(a) migration
(b) immigration
(c) exodus
(d) aberration

Q4. Cessation of arms before a formal treaty is signed during war 
(a) brutal
(b) armistice
(c) accord
(d) retreat

Q5. A disease that spreads by means of germs carried in atmosphere 
(a) infectious
(b) epilogue
(c) contaminate
(d) spread

Q6. Killing of human beings 
(a) murder
(b) suicide
(c) homicide
(d) assassination

Q7. Killing of one’s own brother 
(a) murder
(b) matricide
(c) fratricide
(d) genocide

Q8.  Rainfall at irregular intervals or occasionally
(a) irregular
(b) sporadic
(c) accidental
(d) temporary

Q9. A speech delivered without preparation
(a) straightforward
(b) extempore
(c) verbose
(d) maiden

Q10. Something that becomes outdated
(a) omnipotent
(b) ancient
(c) obsolete
(d) useless

Q11. A speech made by someone for the first time
(a) spontaneous
(b) extempore
(c) maiden speech
(d) sermon

Q12. A physician who specializes in diseases of skin
(a) obstetrician
(b) dermatologist
(c) cardiologist
(d) None of these

Q13. To kill someone for political reasons
(a) homicide
(b) murder
(c) assassination
(d) genocide

Q14. A person who is fond of sensuous enjoyment
(a) epicure
(b) witty
(c) hedonist
(d) humorous

Q15. A disease that affects a large number of people in an area at the same time 
(a) endemic
(b) epidemic
(c) infectious
(d) contagious

Answers
1. Ans.(d)
Sol. patricide -the killing of one's father.

2. Ans.(a)
Sol. Spy-One who secretly keeps watch on another or others.

3. Ans.(c)
Sol. exodus-a mass departure of people.

4. Ans.(b)
Sol. armistice -an agreement made by opposing sides in a war to stop fighting for a certain time; a truce.

5. Ans.(a)
Sol. infectious-(of a disease or disease-causing organism) liable to be transmitted to people, organisms, etc. through the environment.

6. Ans.(c)
Sol. homicide- The killing of one person by another, regardless of intention or legality.

7. Ans.(c)
Sol. fratricide -the killing of one's brother or sister.

8. Ans.(b)
Sol. sporadic-occurring at irregular intervals or only in a few places; scattered or isolated.

9. Ans.(b)
Sol. extempore-spoken or done without preparation.

10. Ans.(c)
Sol. obsolete -no longer produced or used; out of date.

11. Ans.(c)
Sol. A maiden speech is the first speech given by a newly elected or appointed member of a legislature or parliament.

12. Ans.(b)
Sol. dermatologist -a medical practitioner qualified to diagnose and treat skin disorders.

13. Ans.(c)
Sol. assassination -the action of assassinating someone.

14. Ans.(c)
Sol. hedonist -a person who believes that the pursuit of pleasure is the most important thing in life; a pleasure-seeker.

15. Ans.(b)
Sol. epidemic -a widespread occurrence of an infectious disease in a community at a particular time.

Click Here for More Quizzes



SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post