SSC CGL 2017 Tier-I Exam- Geography Quiz

SSC CGL 2017 Tier-I Exam- Geography Quiz

Q1. River Damodar is called ‘Sorrow of Bengal’ because it
(a) gets flooded often causing havoc
(b) causes maximum soil erosion
(c) forms number of dangerous waterfalls
(d) is not a perennial river 

Q2. On which river has the Hirakud Dam been built?
(a) Mahanadi
(b) Godavari
(c) Cauvery
(d) Periyar

Q3. The highest multipurpose dam built on the river Ravi is-
(a) Bhakra Nagal
(b) Kahalgaon
(c) Ranjit Sagar dam
(d) Rihand dam

Q4. The longest river of Peninsular India is:
(a) Narmada
(b) Godavari
(c) Mahanadi
(d) Cauvery

 Q5. Which from the following rivers does NOT originate in Indian territory?
(a) Godavari
(b) Jhelum
(c) Ravi
(d) Brahmaputra River

Q6. The largest irrigation canal India is called the:
(a) Yamuna Canal
(b) Sirhind Canal
(c) Indira Gandhi Canal
(d) Upper Bari Doab Canal

Q7. Which of the following canals is located in West Bengal?
(a) Lower Ganga Canal
(b) Sarada Canal
(c) Eden Canal
(d) Sirhind Canal

Q8. Where is Tala Hydroelectric project which is expected to generate 1020 MW power, located?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Himachal Pradesh

Q9. Which of the following pairs is wrongly matched?
(a) Koyana Project - Maharashtra
(b) Sharavathy Project - Karnataka
(c) Balimela Project - Orissa
(d) Sabarigiri Project - Gujarat

Q10. Sardar Sarovar dam is being built on the river
(a) Tapti
(b) Mahi
(c) Chambal
(d) Narmada

SSC CGL 2017 Tier-I Exam- Geography Quiz Solution

1-a
2-a
3-c
4-b
5-d
6-c
7-c
8-b
9-d
10-d

SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post