SSC CGL Pre 2017 Exam- English Questions

SSC CGL Pre 2017 Exam- English Questions

Directions (1-5): Four alternatives are given for the idiom/ phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q1. To look into
(a) to observe
(b) to search
(c) to peep
(d) to investigate

Q2. To egg on
(a) to urge
(b) to advise
(c) to ask
(d) to warn

Q3. To make light of
(a) to bring light into life
(b) to treat as unimportant
(c) to make candles
(d) to light a fire

Q4. like wildfire
(a) Here and there
(b) Slowly
(c) Rapidly
(d) Partially

Q5. A Herculean task
(a) A task which requires little effort.
(b) A task which requires a lot of patience.
(c) A task which requires enormous courage.
(d) A task which requires great effort.


Directions (6-15): A part of the sentence is in BOLD. Below are given alternatives to the BOLD part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D).

Q6. Strangely enough, the candidates restricted themselves to small rallies and kept away from some rural areas.
(a) the candidates restricting himself  
(b) the candidates were restricted to themselves
(c) the candidates have restricted their selves
(d) No improvement

Q7. The man who will score the maximum points, will carry the trophy.
(a) who scores the maximum points
(b) who the maximum points scores
(c) who would score the maximum points
(d) No improvement

Q8. Japanese armies  effort to destroy the Allied forces at Imphal and invade India, but were driven back into Burma.
(a) attempted to destroy
(b) experimented to destroy
(c) strengthened to destruct
(d) No improvement

Q9. India is one of the most vibrant democracies of the world.
(a) brightest democracy
(b) vibrant democracy
(c) lively democracies
(d) No improvement

Q10. He stopped to work an hour ago.
(a) worked
(b) to have worked
(c) working
(d) No improvement.

Q11. My teacher is the kinder of all.
(a) kind
(b) kindly
(c) kindest
(d) No improvement

Q12. The accident occurred in the centre of the road.
(a) middle
(b) path
(c) way
(d) No improvement

Q13. Hardly had I reached the station when the train started.
(a) then
(b) than
(c) since
(d) No improvement

Q14 He is wilful to help you.
(a) willingly
(b) willing
(c) willfully
(d) No improvement

Q15. His father died when he was very young.
(a) broke down
(b) passed away
(c) took off
(d) No improvement

Answers of SSC CGL Pre 2017 Exam- English Questions
1. Ans.(d) 
Sol. look into something -to try to find out about something

2. Ans.(a) 
Sol. To egg on -to encourage, urge, or dare someone to continue doing something, usually something unwise

3. Ans.(b) 
Sol. make light of something-to treat something as if it were unimportant or humorous

4. Ans.(c) 
Sol. like wildfire-everywhere very quickly

5. Ans.(d) 
Sol. A Herculean task - requiring extraordinary strength or exertion

6. Ans.(d) 
Sol. The given sentence is grammatically correct; hence no improvement is required.

7. Ans.(a) 
Sol. who scores the maximum points, present simple tense will be used.

8. Ans.(a) 
Sol. attempted to destroy’ is correct according to the context.

9. Ans.(d) 
Sol. The given sentence is grammatically correct; hence no improvement is required.

10. Ans.(c) 
Sol.  Working- is correct verb form.

11. Ans.(c) 
Sol.  Kindest. Superlative degree adjective will be used.

12. Ans.(a) 
Sol.  Middle is correct word.

13. Ans.(d) 
Sol.  The given sentence is grammatically correct; hence no improvement is required. ‘hardly’ is followed by ‘when’.

14. Ans.(b) 
Sol.  Willing is correct word.

15. Ans.(b) 
Sol.  passed away is more polite way.




SHARE THIS

Author:

Previous Post
Next Post