Questions related with NITI Ayog

1). Fullform of NITI Ayog
Ans- National Institution for Transforming India Aayog

2). National Institution for Transforming India Aayog replaces-
Ans-Planning Commission

3). NITI Ayog was formed on
Ans-1 January 2015

4).Chairperson of : NITI Ayog
Ans-Prime Minister of India

5).Who is the Present Chairperson of  NITI Ayog
Ans- Prime Minister Narendra Modi

6). Vice Chairperson: NITI Ayog
Ans- Arvind Panagariya

7). How many Full-time Members:are their in NITI Ayog
Ans- 2 Full Time Members are their in NITI Ayog

8). Present Full-time Members: of NITI Ayog
Ans- Bibek Debroy & V. K. Saraswat

9). In NITI Ayog  Chief Executive Officer: will be appointed by the
Ans-Prime Minister for a fixed tenure

10). No of Ex Officio members in NITI Ayog 
Ans- 4

11). Present Ex-Officio Members of NITI Ayog are
:Ans-Rajnath Singh, Arun Jaitley, Suresh Prabhu and Radha Mohan Singh

12). Special Invitees: of NITI Ayog are
Ans-Nitin Gadkari, Smriti Zubin Irani and Thawar Chand Gehlot
 
13).Governing Council in NITI Ayog
Ans- All Chief Ministers and Lieutenant Governors of Union Territories

14). In NITI Ayog  Chief Executive Officer will be appointed by the
Ans- Prime Minister for a fixed tenure

15).Chief Executive Officer (CEO) of NITI Ayog 
Ans-Sindhushree Khullar

No comments:

Post a Comment

Follow us on